Dieta îţi influenţează fertilitatea
Infertilitatea poate fi definită ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, după aproximativ 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. În momentul în care sistemul de apărare al organismului tău nu mai reacţionează în faţa unor afecţiuni sau boli, se produce un adevărat dezechilibru interior prin care este afectată bineînţeles şi reproducerea. Un sistem imunitar scăzut este vinovat în majoritatea cazurilor de infertilitate care afectează atât femeile cât şi bărbaţii.
Află ce factori pot afecta calitatea spermei AICI
Fertilitatea scade odată cu vârsta
Dacă până acum ceva ani se credea că şansele unei femei de a rămâne însărcinată scad drastic după vârsta de 30 de ani, noile cercetări au ajuns la concluzia conform căreia fertilitatea începe să scadă chiar şi mai devreme, undeva în jurul vârstei de 27 de ani.
Pe lângă vârstă, există şi alţi factori care influenţează fertilitatea atât la femei cât şi la bărbaţi.
Alimentaţia joacă un rol important
O dietă echilibrată este extrem de importantă în procesul de îmbunătăţire şi fortifiere a sistemului imunitar. În plus pentru stimularea fertilităţii ambelor sexe se recomandă consumul de alimente proaspete, fructe şi legume.
Fructele de pădure fac parte din categoria de alimente bogate în antioxidanţi. Combat efectul de îmbătrânire a organismului, previn alterarea prematură a ovulelor sau celulelor sistemului reproducător.
De asemenea, lactatele sunt importante pentru a putea rămâne însărcinată, cu precizarea să renunţi la variantele „light", sărace în grăsimi.
În cazul bărbaţilor care suferă de infertilitate, alimentele bogate în antioxidanţi pot îmbunătăţi valorile spermogramei şi astfel amintim ciocolata neagră, carnea roşie, nucile, spanacul, soia, lintea, rodiile, susanul, seminţele de dovleac, ciupercile, fasolea sau fructele de mare, peştele, cerealele integrale, ouăle, alunele.
Legumele verzi sunt şi ele o sursă importantă de vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului şi pentru sporirea fertilităţii.
Spanacul are cel mai mare impact asupra şanselor de concepţie. Conţine fier, acid folic, antioxidanţi care contribuie la îmbunătăţirea activităţii ovulatorii şi la stimularea ovariană.
Nu trebuie să uiţi de sport
Sportul aduce multiple beneficii sănătăţii şi implicit ajută la procesul de reproducere.
Un organism sănătos care face mişcare în mod constant este mult mai pregătit să susţină o sarcină.
Bărbaţii care au un surplus de greutate se pot confrunta cu disfuncţii erectile şi pot avea modificari negative ale spermogramei, dar şi un procent crescut de ADN fragmentat al spermatozoizilor. Femeile care se luptă cu greutatea şi se supun constant diferitelor diete obţin mai greu o sarcină comparativ cu cele normoponderale, iar riscul de avort spontan este mai crescut.
Fumatul are şi el un impact negativ asupra fertilităţii, în cazul ambelor sexe efectele acestuia fiind nefaste mai ales că duce la scăderea parametrilor spermogramei, la reducerea funcţiei cât şi la instalarea precoce a menopauzei.
Citeşte şi: Stresul zilnic scade fertilitatea
Ce alimente trebuie să eviţi
O dietă sănătoasă trebuie să fie lipsită de prezenţa junk food-ului, a alcoolului, carne şi lapte nepasteurizat deoarece pot conţine bacterii care pot afecta fătul sau perioada de concepţie dar şi peştele bogat în mercur.