De ce ai nevoie de analizele de sânge în sarcină

19 septembrie 2014   Sarcină

Cea mai potrivită perioadă pentru realizarea analizelor de sânge este în primul trimestru de sarcină. De asemenea, ele pot fi repetate în cel de-al treilea trimestru.

În acest fel, vei afla din timp dacă suferi de anemie sau de vreo infecţie, care pot pune în pericol buna dezvoltare a bebeluşului tău. În plus, un test de sânge este utilizat pentru a-ţi evalua tipul de sânge, factorul Rh (pozitiv sau negativ), nivelul de glucoză, de fier şi valorile hemoglobinei din sânge. În cele ce urmează vei găsi o listă cu toate informaţiile pe care le aduce un test de sânge. Ce îţi pot spune rezultatele analizelor de sânge - Tipul de sânge: îţi va indica grupa de sânge pe care o ai (A, B, AB sau O)

- Factorul Rh: testul va dezvălui dacă ai un Rh negativ sau unul pozitiv. Este un test important, deoarece pot apărea probleme în cazul în care sângele mamei are un factor Rh negativ, iar copilul unul pozitiv.

Te-ar mai putea interesa:

Ce teste sunt necesare pentru o sarcină fără probleme

Infecţii de care este bine să te fereşti

-

: testul de sânge măsoară capacitatea organismului de a metaboliza zahărul, iar nivelul glicemiei poate detecta apariţie unui aşa-numit diabet de sarcină. Dacă nivelul de glucoză este situat între 130 şi 140 miligrame de decilitru de sânge, atunci medicul tău îţi va solicita să faci şi un test de toleranţă la glucoză.

-

: testul va determina dacă ai deficienţe de fier. În cazul în care se observă un nivel scăzut de fier, atunci eşti asta înseamnă că eşti anemică sau predispusă la anemie. Netratată, anemia poate duce la o naştere prematură şi la reducerea dezvoltării bebeluşului tău.

-

(Hb): testul va arăta şi nivelul de hemoglobină din sânge. Dacă se depistează un nivel scăzut (sub 10 grame), este încă un semn de anemie.

-

(Ht): dacă valorile ei sunt crescute (număr mare de celule albe în sânge) înseamnă că există o infecţie în organism, infecţie care trebuie tratată imediat.

-

: arată dacă rinichii funcţionează normal

-

(sifilis, hepatita B, HIV): un test de sânge poate detecta şi prezenţa unei astfel de boli.

-

: rezultatele testului de sânge vor determina dacă ai anticorpi pentru rubeolă şi dacă eşti sau nu imună.

-

: poate fi şi ea determinată tot cu ajutorul unui simplu test de sânge. Pentru tine, această infecţie este inofensivă, dar dacă trece în placentă, poate dăuna copilului.

În afara unui discomfort în timpul recoltării sângelui pentru test, aceste analize nu pun în pericol dezvoltarea bebeluşului tău. Este un test de rutină care face parte din îngrijirea dinaintea naşterii şi care nu prezintă riscuri.

Mai multe