Cum slăbeşti sănătos după sarcină

8 martie 2016   Sarcină

Orice femeie poate reveni la silueta dinainte de sarcină şi, mai mult decât atât, acesta trebuie să fie obiectivul fiecărei mămici. „Majoritatea femeilor pierd în mod natural o mare parte din greutatea cumulată în timpul sarcinii fără să facă vreun efort“, SPUNE dr. Emily Oken, profesor la Harvard Medical School din Boston,, citat de Agerpres.

Kilogramele câştigate în timpul sarcinii

În consecinţă, cât de mult ar trebui să ia în greutate o femeie gravidă? Conform Institutului de Medicină (IOM — parte a Academiilor Naţionale americane de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină), femeile considerate subponderale ar trebui să se îngraşe între 12,7 şi 18,1 kilograme. Femeile cu greutatea normală ar trebui să se îngraşe cu 11,3 — 15,9 kilograme, cele supraponderale cu 6,8 — 11,3 kg, iar cele obeze între 5 şi 9,1 kilograme. Pentru femeile însărcinate cu gemeni greutatea recomandată este mai mare.

Conform IOM, unul dintre motivele principale pentru care femeile ar trebui să fie atente la câte kilograme adună în timpul sarcinii este legat de reducerea riscurilor de sănătate asupra copilului. Prea multe kilograme adunate în timpul sarcinii de către mamă duc la creşterea probabilităţii de a aduce pe lume un copil cu o greutate mare, ceea ce reprezintă un risc de obezitate sau de sindrom metabolic în perioada copilăriei, conform unui studiu publicat anul trecut în revista Expert Review of Endocrinology & Metabolism.

Un factor important de care viitoarele mămici trebuie să ţină cont este că greutatea câştigată în timpul sarcinii este asociată cu greutatea pierdută după naştere.

Femeile ar trebui să piardă toată greutatea în exces asociată sarcinii până în 6 luni după naştere. "Noi recomandăm o pierdere în greutate de aproximativ 0,45 kilograme pe săptămână", a precizat Prof. Lovelady pentru Live Science.

Nu toţi experţii sunt însă de acord că o femeie care a născut ar trebui să revină la greutatea ei normală după 6 luni de la naştere, însă intervalul maxim admis nu depăşeşte 1 an. De asemenea, conform medicilor, este foarte important ca o femeie să revină la greutatea ei normală înainte de a rămâne din nou însărcinată.

Dieta şi activităţile fizice

Într-o analiză a principalelor studii în domeniu pe care a publicat-o în 2013, în revista Obesity Reviews, Paige van der Pligt ajungea la concluzia că „per total, programele de slăbit care îmbină o nutriţie corectă cu activităţi fizice sunt mai eficiente decât cele care se bazează doar pe alimentaţie sau doar pe sport“.

O altă analiză publicată tot în 2013 în Cochrane Database of Systematic Reviews ajungea la concluzii similare. Această analiză a fost realizată pe baza datelor adunate în 14 studii iar autorii subliniau faptul că „dieta combinată cu exerciţiile fizice contribuie la pierderea greutăţii suplimentare la femeile care tocmai au născut“.

În general, conform experţilor, după naştere, o mămică poate urma orice dietă sănătoasă (cum ar fi dieta mediteraneeană etc) pentru a scăpa de kilogramele în plus, iar ca activitate fizică experţii încurajează plimbările pe jos. O plimbare de 45 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, poate oferi rezultate foarte bune atunci când este asociată cu o dietă sănătoasă, contribuind la menţinerea siluetei după pierderea kilogramelor în plus. Un astfel de program poate începe la aproximativ 4 săptămâni după naştere, cu sfatul medicului.

Mai multe