Cum se modifică sânii în timpul sarcinii

28 august 2011   Sarcină
Content image

În primele săptămâni de sarcină apar uşoare furnicături care pot fi asociate cu senzaţii plăcute, asemănătoare mai mult cu nişte gâdilături.

După aproximativ două luni, încep să se simtă dureri surde la nivelul sânilor, care încep să crească în dimensiune şi să devină mai grei.

Acum se dezvoltă glandele mamare şi canalele galactofore, iar pigmentarea mameloanelor începe să fie mai accentuată.

Sânii sunt mai mari, dar şi mai sensibili la atingeri. Nivelul de estrogen şi de progesteron ridicat duce la umflarea şi la creşterea sensibilităţii lor.

Modificările care se produc acum sunt cam la fel cu cele ale sindromului premenstrual.

E foarte posibil ca în a 16-a săptămână, venele de pe sâni să fie mai vizibile, din cauza fluxului de sânge ridicat.

Areolele (cercurile de culoare maro din jurul sfârcurilor) încep să capete o nuanţă ceva mai întunecată.

Foloseşte tot timpul creme hidratante!

Din a şasea lună pielea continuă să se întindă şi mai mult şi apare senzaţia de mâncărime. Nu uita de crema cu putere mare de hidratare, cu care trebuie să-ţi masezi sânii, abdomenul şi zonele care şi-au modificat volumul.

Nu te speria când apar urmele roşiatice (la unele femei sunt maronii) pe şolduri, sâni şi abdomen!

La majoritatea femeilor apar, dar dacă poţi sutiene speciale şi foloseşti creme antirid le poţi reduce. Vestea bună este că după naşterea bebeluşului, urmele dispar.

Din a şaptea lună, aşteaptă-te ca sânii tăi să producă „primul lapte“ sau colostru. Este primul lichid secretat de glandele mamare şi este o substanţă care protejează bebeluşul şi îi sporeşte imunitatea.

După naşterea micuţului, este bine să nu-l privezi de această hrană esenţială pentru dezvoltarea sănătăţii copilului. Colostrul are în compoziţie anticorpi, vitamine, minerale.

Este posibil ca în această perioadă să apară şi crăpături pe areole.

Din a 40-a săptămână apare o secreţie albicioasă la nivelul areolelor. Este o reacţie normală, care anunţă că totul este aproape pregătit din punct de vedere fizic pentru naştere şi este timpul să te pregăteşti şi tu psihic pentru „,marele eveniment“.

!

- este indicat să nu foloseşti produse de curăţare pe mameloane. Apa călduţă este mai mult decât suficientă pentru spălarea sânilor;

- este foarte important să porţi un sutien de dimensiune potrivită şi care să aibă bretele mai rigide, dar largi, ca să susţină greutatea lor;

- fiecare sarcină este unică şi chiar dacă ţie ţi se întâmplă să ai secreţii, dureri mai puternice ca la alte femei, iar sânii să ţi se umfle mai mult, nu te speria!

- fă-ţi masaje regulat! Mai ales atunci când observi umflături care pot fi de la glandele înfundate cu lapte. Nu uita să îţi dai cu creme hidratante împotriva vergeturilor!

- nu fă duşuri cu apă fierbinte, ci preferă cele alternând jeturile cu apă călduţă şi apă mai rece. Îţi vei păstra sânii fermi şi după naştere.

Mai multe