Cum foloseşti testul de ovulaţie

11 iunie 2015   Sarcină

Testul de ovulaţie se efectuează ca şi cel de sarcină, adică în baza probelor de urină. Acesta stabileşte dacă a crescut nivelul hormonului luteinizant (HL) în urină, lucru care se întâmplă cu o zi-două înainte de ovulaţie.

Dacă testul detectează prezenţa crescută a acestui hormon, înseamnă că te afli în perioada fertilă, atât în ziua detectării, cât şi în următoarea. Deci, este perioada cea mai bună să faci dragoste cu partenerul tău, ca să rămâi însărcinată.

Cum se efectuează testarea

Un astfel de test este disponibil în mai multe modele, în funcţie de compania producătoare şi poate fi cumpărat de la orice farmacie. Se efectuează potrivit prospectului, în orice moment al zilei. Condiţia obligatorie ca să afli perioada fertilă prin această metodă e să ştii cât durează ciclul tău menstrual.

Cum intepretezi rezultatul

Pozitiv: în zona de control (C) şi în cea de testare (T) apare o linie. Linia din porţiunea T e de aceeaşi culoare sau e mai închisa decat linia din zona C. Înseamnă că nivelul de HL e crescut, iar ovulaţia poate avea loc în următoarele 24-48 de ore.

Negativ: apare o singură bandă colorată în zona de testare sau apare şi o linie colorată în zona T, însă mult mai puţin colorată decât banda din regiunea C. Deci nu poţi rămâne gravidă.

Invalid: nu apare nici o linie vizibilă în zonele C şi T. Dacă apare doar o linie în zona de T, înseamnă că nu ai făcut corect testul şi trebuie repetat.

Perioada fertilă poate fi aflată şi cu ajutorul ecografiei

O femeie poate afla dacă se află în perioada fertilă şi prin alte metode. Pot apela la analize medicale de dozare hormonală, cel mai fidel indicator al ovulaţiei.

Şi în urma unei ecografii pelviene poate fi aflat acest lucru. Trebuie însă să fie „efectuată pe parcursul mai multor zile, succesiv, pentru a fi stabilită perioada ovulatorie“, spune medicul ginecolog Monica Pandrea. Ce este ovulaţia?

Ovulaţia este dezvoltarea şi eliberarea unui ovul, apt pentru a fi fecundat de spermatozoid. Perioada de ovulaţie este, de obicei, la jumătatea intervalului dintre două menstruaţii. Un ovul trăieşte între 12 şi 24 ore.

Ovulaţia poate fi afectată de stres, de anumite boli, de fumat sau de modificări în rutina zilnică a unei femei, potrivit medicului primar obstertrică-ginecologie Monica Pandrea. În timpul ovulaţiei, unele femei pot simţi o durere în zona ovarelor. De asemenea, pot avea o mică sângerare vaginală.

Pe măsură ce te apropii de ovulaţie, mucusul cervical se va schimba. Corpul tău va elibera din ce în ce mai mult mucus, în ziua ovulaţiei urmând să observi punctul său maxim. Nu doar cantitatea se schimbă, ci şi consistenţa, acesta devenind mai alunecos, asemănător albuşului de ou.

Temperatura bazală a corpului va creşte şi va rămâne la fel câteva zile. Creşterea libidoului este un alt indicator pe care multe femei îl experimentează. În perioada fertilă, o parte însemnată dintre femei se simt mai atrăgătoare şi mai atrase de partener. Unele femei suferă şi de crampe abdominale, cu puţin timp înainte de ovulaţie.

Ele se tind să se instaleze într-o singură parte a abdomenului şi pot dura de la câteva minute până la câteva ore. Sensibilitatea sânilor poate fi un alt semn al perioadei fertile.

Când să începi testul

Durata ciclului menstrual Faci testul în...

21 zile ziua a 5-a

22 zile ziua a 6- a

23 zile ziua a7-a

24 zile ziua a 8-a

25 zile ziua a 9-a

26 zile ziua a 10-a

27 zile ziua a11-a

28 zile ziua a 12-a

29 zile ziua a13-a

30 zile ziua a14-a

31 zile ziua a15-a

32 zile ziua a16-a

33 zile ziua a 17-a

34 zile ziua a 18-a

35 zile ziua a 19-a

36 zile ziua a 20-a

37 zile ziua a 21-a

38 zile ziua a 22-a

39 zile ziua a 23-a

40 zile ziua a 24-a

Mai multe