Cum decurge o naştere naturală
Chiar dacă astăzi cezariana adună tot mai multe adepte, încă mai există femei curajoase care accept durerea şi aleg naşterea naturală. Aceasta este una dintre cele mai vechi metode de a aduce pe lume un copil. Organismul femeii este programat genetic să facă faţă naşterii.
are loc în mai multe faze sau etape, care corespund şi celor ale travaliului, acesta este momentul în care se rupe apa şi încep contracţiile premergatoare naşterii propriu zise.
Naşterea naturală începe cu pretravaliu. Această etapă începe cu câteva săptămâni înainte de naştere. Este perioada în care fătul se pregăteşte de naştere. Prin poziţionarea corectă, cu capul în jos, spre vagin.
Creşterea în frecvenţă a contracţiilor anunţă deja intrararea în travaliul activ şi începerea naşterii. Această etapă se încheie în momentul în care colul se dilată suficient de mult pentru a fi apt de naştere, iar contracţiile apar din ce în ce mai des şi sunt mai puternice.
Această etapă este marcată prin împingerea şi expulzarea bebeluşului. Contracţiile devin din ce în ce mai energice şi durează între 50 şi 90 de secunde şi apar o dată la 2-5 minute. În această etapă pot apărea şi complicaţii, de aceea, există riscul impunerii unor intervenţii chirurgicale precum epiziotomie sau chiar cezariană. Deşi naşterea în sine este un proces dureros, durerea poate fi amplificată sau ameliorată în funcţie de poziţia în care stă bebeluşul.
Chiar dacă copilul a fost expulzat, naşterea nu s-a încheiat. Contracţiile mai pot continua şi după ce bebelusul a fost născut. Ele apar ca urmare a desprinderii placentei din uter şi tendinţei organismului de a o elimina din corp. Expulzia placentei are loc în mod natural, fără intervenţie medical, iar evacuarea ei ar putea prezenta şi urme de sânge. Naşterea se consideră încheiată la aproximativ 2 ore după expulzia bebeluşului.
Naşterea naturală nu presupune tăieturi în peretele uterin, ceea ce face ca în cazul unor sarcini ulterioare riscurile să fie mai mici decât în cazul unei a doua sau a treia cezariene. Această metodă prezintă un risc foarte mic de complicaţii, iar recuperarea este mult mai rapidă.
De asemenea, naşterea natural este ultimul pas în procesul de maturizare al plămânilor copilului. Este dovedit faptul că bebeluşii care vin pe lume pe cale naturală au un risc mult mai mic de a face afecţiuni respiratorii comparativ cu cei născuţi prin cezariană.