Cum afectează vârsta fertilitatea la femei

18 mai 2015   Sarcină

Nu mai este o noutate faptul că o femeie tânără se poate bucura mai repede de sentimentul de a fi mamă.

Încă de la naştere, fiecare reprezentantă a sexului frumos deţine peste 1 milion de ovule, care scad continuu de-a lungul vieţii.

Spre exemplu, de la vârsta primului ciclu menstrual şi până la menopauză ajunge să aibă doar 150.000 de ovule, în scădere cu aproximativ 90% faţă de numărul total de ovule.

În fiecare lună se pierd din ce în ce mai multe ovule. În jurul vârstei de 20 de ani, o femeie deţine în jur de 30% din numărul de ovule cu aspect normal, ajungând la 30 de ani să aibă mai puţin de jumătate din numărul lor, respectiv 16%. Ovulele pot fi cu aspect normal şi cu aspect anormal; ultimele prezintă risc mare de dezvoltare a malformaţiilor congenitale.

Partea neplăcută este că după această vârstă, de 30 de ani, cantitatea de ovule se reduce continuu şi rapid, astfel că până la 40 de ani femeia poate rămâne cu un număr de ovule de maximum 9%.

Când este mai tânără, femeia nu are nevoie de tratament şi de intervenţiile medicului ca să poată avea copii.

Însă odată ce a depăşit vârsta de 30 de ani şi dacă în decursul a 3 luni nu a putut rămâne însărcinată i se recomandă consultul medical. Una din soluţiile alternative la conceperea pe cale naturală este utilizarea ovulelor de la o donatoare. În plus, femeia nu trebuie să aibă grijă doar de sănătatea ei odată cu trecerea timpului, ci are responsabilitatea să se îngrijească şi de sănătatea viitorului copil.

După ce a trecut de vârsta de 35 de ani, este expusă riscului de a naşte copii cu malformaţii ori cu sindroame care le pot afecta pe viaţă sănătatea.

Mai multe