Cu burtica în vacanţă

21 iulie 2015   Sarcină

Şi gravidă te poţi bucura de vacanţă, de natură şi de soare. Asta nu înseamnă că ai undă verde la urcat pe munţi, pe trasee grele şi solicitante. Te poţi bucura mai mult de plimbări lungi, pe malul apei, lăsând valurile să-ţi mângâie picioarele.

Medicii spun că perioada cea mai bună pentru a-ţi petrece vacanţa departe de casă este între săptămânile 14-28 ale sarcinii. Atunci când deja organismul a „supravieţuit“ greţurilor din primul trimestru şi s-a adaptat modificărilor produse în corp. Dar acest interval este valabil doar în cazul în care sarcina nu este cu probleme. Pentru că, în caz contrar, este bine să se evite deplasările şi se recomandă mai mult repaus.

Când pleci la drum...

Ai grijă să-ţi iei şi o copie a fişei fiscale medicale, pe care trebuie trecute ultimele analize şi controale ale sarcinii. Nu se ştie când ai nevoie de ele. De asemenea, asigură-te că în apropierea locului unde eşti cazată se află şi un cabinet unde să poţi efectua un control medical.

În călătorie cu maşina, trenul sau autocarul

Spre deosebire de autocar, trenul este un mijloc de transport mai potrivit pentru femeile însărcinate. Este mai rapid şi ai siguranţa că poţi folosi toaleta. Cel mai bine este să mergi cu maşina, pentru că poţi faci pauze ori de câte ori ai nevoie. De altfel, sunt recomandate plimbările scurte, însoţite de câteva minute de exerciţii, ca să nu amorţeşti.

Cum te îmbraci

Se ştie că femeile însărcinate au temperatura corpului mai crescută şi transpiră mai mult, de aceea e bine ca îmbrăcămintea pentru concediu să fie mai vaporoasă şi uşoară. Ţesăturile ideale pe care trebuie să le poarte o femeie însărcinată sunt bumbacul şi inul. Materialele sintetice nu au ce căuta în garderoba unei gravide!

La soare, cu moderaţie

Nu este interzis să alegi să-ţi petreci vacanţa la mare, doar că trebuie să ţii cont că expunerea la soare în special pentru femeile însărcinate poate avea mai multe reacţii adverse. Lucru valabil în special în intervalul orar 11-16, când razele ultraviolete sunt mai puternice.

Asigură-te că ai creme cu factor de protectie mare şi creme de „după soare“, dar şi unele hidratante. Acestea din urmă sunt necesare pentru pielea din jurul burţii, care odată cu creşterea în volum îşi pierde din elasticitate şi favorizează apariţia vergeturilor. Fă plimbări dese pe malul apei. Valurile îţi vor răcori picioarele care trebuie să poarte greutatea sarcinii.

Nu te speria dacă îţi apar pe faţă pete maronii! Sunt normale şi se datorează secreţiei de hormoni care stimulează melanina, pigmentul care dă culoare pielii şi o protejează de razele ultraviolete. Nu uita umbrela de soare!

Mai multe