Cele mai frecvente probleme ale placentei

21 iulie 2016   Sarcină

„Placenta, organ temporar care se formează în uter în timpul sarcinii, oferă hrană şi oxigen fătului prin cordonul ombilical. Placenta are 2 feţe: una maternă, care este ferm ataşată de peretele intern al uterului, şi cealaltă - fetală, poziţionată spre făt.

Ea acţionează ca o barieră de încredere între substanţele nocive şi bebeluş şi filtrează excesul de deşeuri format pe parcursul trimestrelor de sarcină“, explică dr. Elisa Venera Nica, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicilor Polisano din Bucureşti.

Placenta praevia poate fi depistată de la începutul sarcinii

Una dintre problemele frecvente ale placentei este cea legată de poziţionarea ei în uter, cunoscută şi ca placenta praevia. Mai exact, placenta se fixează în partea de jos a uterului, acoperind (complet sau parţial) orificiul cervical intern (canalul de naştere). Multe gravide pot să aibă placenta poziţionată mai jos la începutul sarcinii, dar pe măsură ce ea evoluează se ridică spre partea superioară a uterului (de regulă, în al doilea trimestru de sarcină).

„În urma depistării ecografice a acestei probleme, pacienta trebuie să stea în repaus, să evite eforturile şi să aibă o strictă supraveghere medicală. Diagnosticul de placenta praevia poate fi pus cu exactitate doar în ultimul trimestru de sarcină, asta dacă nu apar între timp sângerări, fapt ce necesită consult medical de urgenţă“, spune medicul ginecolog.

Placenta îmbătrânită poate afecta creşterea fătului

Insuficienţa placentară (sau placenta îmbătrânită), o altă problemă ce poate fi depistată pe parcursul celor 9 luni, este diagnosticată, de cele mai multe ori, la gravidele cu hipertensiune sau diabet şi poate favoriza apariţia problemelor de creştere la făt.

Gravidelor care suferă de insuficienţă placentară li se recomandă odihnă, dar şi controale periodice pentru a monitoriza creşterea fătului şi tratarea bolii care a dus la apariţia acestei probleme.

Hipertensiunea poate favoriza desprinderea placentei

Desprinderea prematură a placentei de peretele uterin (cunoscută şi ca placenta abruptio) este o problemă ce poate pune în pericol atât viaţa fătului, cât şi pe cea a mamei.

„Este vorba de dezlipirea placentei înainte de naşterea propriu-zisă a copilului. Printre factorii care pot duc la apariţia afecţiunii se numără hipertensiunea, traumele puternice (cum sunt accidentele), consumul de alcool, trombofiliile ereditare (sângele se coagulează prea rapid şi se formează cheaguri), fibroamele uterine, dar şi vârsta înaintată a mamei“, adaugă medicul Elisa Venera Nica.

Gravida necesită monitorizare atentă. Dacă dezlipirea de placentă este severă, se impune operaţia de cezariană de urgenţă.

Factori ce pot influenţa sănătatea placentei

- operaţiile realizate anterior la nivelul uterului;

- vârsta înaintată a mamei;

- traumatismele abdominale;

- hipertensiunea;

- sarcinile multiple;

- tulburările de coagulare a sângelui;

- consumul de droguri;

- prezenţa altor probleme ale placentei.

Ştiai că…

… placenta poate avea la finalul sarcinii între 400 şi 600 de grame? Ea măsoară în diametru 15-20 de cm, iar grosimea pereţilor ei este de 2-3 cm.

Sfatul specialistului

Dr. Elisa Venera Nica, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica Polisano, Bucureşti

Există şi situaţii când placenta pătrunde adânc în muşchiul uterin, problemă cunoscută în termeni medicali sub numele de inserţie de placentă (placenta accrete).

Patologia este diagnosticată (cu greu) ecografic şi reprezintă imposibilitatea desprinderii spontane după ce gravida naşte.

Complicaţia apare de cele mai multe ori la femeile cu mai multe operaţii de cezariană, iar medicul trebuie să aibă un plan bine stabilit încă dinainte de momentul naşterii. Scopul este de a preveni sângerarea masivă ce poate apărea şi, sigur, păstrarea uterului.

Mai multe