Ce să mănânci de sărbători dacă eşti însărcinată

20 decembrie 2017   Sarcină

Şi chiar dacă sunt primele sărbători pe care le petreci cu bebe în burtică, nu înseamnă că nu trebuie să te bucuri de toate acestea, doar că se impune un plus de atenţie. Bunătăţile aşezate pe mesele de sărbători sunt şi pentru viitoarele mămici.

Pentru a afla dacă există anumite precauţii ori dacă sunt sau nu alimente total interzise gravidelor, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Consumă cu moderaţie mâncarea tradiţională

Sarmalele, fripturile, piftia, caltaboşii, cârnaţii, salatele cu maioneză, toate conţine foarte multe grăsimi, calorii şi de multe ori cad foarte greu la stomac.

Este important de ştiut, că absolut toate cărnurile trebuie să fie foarte bine pregătite termic. O carne insuficient pregătită poate reprezenta un pericol de contaminare cu toxoplasmoză sau cu listeia.

Fripturile din carne de porc, precum şi toate celelalte preparate tradiţionale, se digeră greu.

Acesta este şi motivul pentru care doctorul Vythoulkas recomandă folosirea cărnii de curcan sau a celei de peşte, de asemenea bine preparate termic. O singură sarma sau două mai mici şi o singură felie de friptură sunt suficiente pentru o singură masă, de preferat la vremea prânzului, nu seara, tocmai pentru a putea fi digerate mai uşor.

Află tot ce trebuie să ştii despre sexul în timpul sarcinii AICI

Evită maioneza

Maioneza făcută după reţeta tradiţională conţine gălbenuşuri crude. Acestea sunt contraindicate a fi consumate în sarcină, existând pericolul contaminării cu salmonella. Maioneza din comerţ, cu toate că este un produs pasteurizat, deci sigură pentru sănătatea mamei şi a fătului, conţine însă şi aditivi alimentari, tocmai de aceea doctorul Vythoulkas recomandă consumul moderat al acestora.

Se poate pregăti, în schimb, maioneză de casă, folosind gălbenuşuri fierte, atenţie însă la cantitate.

Atenţie la consumul de lactate!

Brânzeturile nobile, precum Brie, Camembert, Gorgonzola, ar trebuie evitate complet pe toată perioada sarcinii nu doar acum, de sărbători, a punctat dr Vythoulkas. De asemenea, sunt de evitat produsele care au la bază laptele nepasteurizat, acestea pot conţine bacteria numită listeria, ce poate pune în pericol fătul.

„Dulciurile precum cozonacul ori prăjiturile cu ciocolată, bezelele, îngheţatele, biscuiţii sunt preparate bogate în glucide. Recomand consumarea acestora cu moderaţie sau înlocuirea acestora cu alte deserturi mai uşoare, precum budincile cu orez, sorbeturile ori salatele din fructe.” a declarat doctorul Vythoulkas pentru Click!Sanatate.

Vinurile, chiar dacă provin din surse sigure, băuturile tari sau şampania nu sunt recomandate gravidelor. Orice cantitate de alcool trece prin placentă şi ajunge foarte repede la făt, afectând dezvoltarea acestuia, ce se poate naşte prematur sau cu o greutate sub cea normală. Apa şi limonadele făcute în casă (îndulcite, de preferat cu puţină miere sau sirop de agave) sunt de preferat.

Sărbătorile sunt un motiv de bucurie, cu atât mai mult pentru o femeie însărcinată. Dar şi o perioadă de stres şi agitaţie, mai greu de gestionat. Tocmai de aceea optează pentru multă odihnă şi evitarea spaţiilor foarte aglomerate, cum sunt marile pieţe sau mall-urile.

Dr Andreas Vythoulkas

Medic Specialist Obstetrică- Ginecologie

Specializare în Infertilitate, Bucureşti

Contact:021.9607

www.vythoulkas.ro

Mai multe