Cauzele eşecului unui FIV

13 martie 2018   Sarcină

„Ce nu a mers bine, care este cauza, mai este ceva de făcut?” sunt doar câteva dintre întrebările ce frământă cuplurile ce şi-au pus toate speranţele în această procedură cu multiple implicaţii financiare, fizice şi emoţionale.

Pentru a afla mai multe despre posibilele cauze ale eşecului unei fertilizări in vitro, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Vestea eşecului unei fertilizări in vitro nu este uşoară pentru niciunul dintre cei implicaţi în această procedură, începând cu cei doi parteneri de viaţă, medicul specialist, medicul laborant sau asistent pentru că un rezultat negativ poate fi devastator.

Sunt pacienţi care după prima încercare se descurajează să mai încerce, alţii sunt dezamăgiţi că nu primesc un răspuns foarte clar, dar cauzele unui eşec pot fi multiple şi pe care noi, medicii, le aflăm şi le rezolvăm încercând să îmbunătăţim şansele de succes la o fertilizare viitoare, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Lipsa unui diagnostic corect

Una dintre cauze poate fi lipsa unui diagnostic complet şi corect înainte de începerea paşilor unei proceduri de fertilizare in vitro. Din nefericire, există cazuri de infertilitate diagnosticate greşit, iar tratamentele urmate nu fac decât să îngreuneze şansele obţinerii unei sarcini.

O cauză frecventă o reprezintă endometrul subţire, ce nu facilitează implantarea embrionului, dar şi prezenţa chisturilor endometrice. O altă cauză importantă a eşecului unui FIV o reprezintă embrionii de slabă calitate.

Mai ales dacă pacienta are o vârstă mai mare de 35 de ani, se recomandă analizele genetice PGD (diagnostic genetic de preimplantare) şi PGS (screeningul genetic de preimplantare).

Afecţiuni ale uterului

Probleme ale uterului, cum sunt polipii endometriali, fibroamele, sinechiile uterine (cicatrici sau aderenţe în interiorul cavităţii uterine) sunt o altă cauză des întâlnită în eşecul unei fertilizări, a mai adăugat dr. Vythoulkas.

Un capitol important în cauzele eşecului unui FIV îl constituie trombofilia, acea tulburare de coagulare care face ca implantarea embrionului să nu aibă loc, fie să se implanteze dar pentru o scurtă perioadă, urmând avortul.

Diagnosticată corect, trombofilia se corectează, crescând şansele de reuşită ale fertilizării in vitro.

Alte cauze ale insuccesului unui FIV sunt reprezentate de prezenţa infecţiilor cu viruşi, bacterii şi micoplasme, ce nu au niciun simptom, dar care pot scădea şansele de reuşită în implantarea embrionilor, afecţiunile autoimune – organismul produce anticorpi ce ”atacă” embrionul, împiedicând fixarea embrionului, deficitul de vitamina D, nivelul prea scăzut de progesteron.

Eşecul unei fertilizări in vitro nu este uşor de depăşit, dar analizarea tuturor etapelor parcurse împreună cu medicul specialist, noi analize şi investigaţii şi nu în ultimul rând pregătirea sufletească sunt foarte importante pentru pregătirea unei alte fertilizări, pe care o recomand a fi făcută la minimum două luni de la precedenta procedură pentru a da timp ovarelor să revină la starea iniţială, dar şi pentru ca pacienta să-şi recapete încrederea şi atitudinea pozitivă.

Dr Vythoulkas Andreas, medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro, 021.9607

Mai multe