Cât de sigură e metoda calendarului

10 septembrie 2016   Sarcină

Corpul femeii se pregăteşte pentru ovulaţie din prima zi a menstruaţiei, care este şi prima a ciclului menstrual.

În săptămâna a doua a ciclului, ovulul este aproape de maturizare, ceea ce corespunde cu intervalul fertilităţii.

Prima zi a perioadei fertile este în jurul celei de-a noua a menstruaţiei, pentru un ciclu de 28 de zile.

În timpul ovulaţiei, ovulul este eliberat de unul dintre ovare şi porneşte spre uter prin trompa uterină, urmând să fie gata de fecundare.

Cum funcţionează

Metoda calendarului presupune evitarea contactului sexual în perioadele fertile.

În cazul unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulaţia va avea loc în ziua a 14-a. Prin urmare, dacă nu se doreşte o sarcină, trebuie evitate contactele sexual cu 3-4 zile înaintea ovulaţiei şi cu 1-2 zile după ovulaţie, având în vedere că spermatozoizii pot rezista până la 7 zile în interiorul uterului.

În cazul ciclului menstrual de 29 de zile, ovulaţia va avea loc în ziua a 15-a. Femeile care au cicluri menstruale neregulate este nevoie să urmărească 6-8 cicluri consecutive, pentru a afla câte zile au cel mai scurt şi cel mai lung dintre ele.

Pentru a se afla prima zi a perioadei fertile dinaintea ovulaţiei, se scade 18 din numărul de zile a celui mai scurt ciclu menstrual. Pentru a descoperi ultima zi a perioadei fertile, se scade 11 din numărul de zile a celui mai lung ciclu menstrual.

Info

Dacă este urmată corect, de fiecare dată, metoda calendarului are o eficienţă de 95%.

Temperatura, un alt indiciu al ovulaţiei

Alături de metoda tradiţională, bazată pe calendar, există şi alte opţiuni de a evita o sarcină în mod natural. Pot fi urmărite semnalele pe care le dă propriul corp când ajunge în perioada fertilă.

Temperatura în timpul dimineţii (temperatură bazală) creşte cu 0,4-0,5 grade imediat după ovulaţie. De asemenea, mucusul cervical îşi schimbă consistenţa, asemănându-se cu albuşul, pentru a permite spermatozoizilor să ajungă la destinaţie.

Aceste indicii sunt utile mai ales pentru femeile care au cicluri menstruale între 26 şi 32 de zile.

De ce să ţii cont

Chiar dacă abstinenţa în perioadele fertile poate fi eficientă, atunci când nu-ţi doreşti o sarcină, trebuie avut în vedere că ciclurile menstruale nu sunt predictibile întotdeauna.

Dacă ai menstruaţii neregulate, cicluri menstruale când mai lungi, când mai scurte sau dacă alăptezi, metoda calendarului nu este cea mai bună opţiune.

Pentru a-i spori eficienţa, urmăreşte ciclul menstrual mai multe luni la rând.

Pont

Îţi poţi afla perioada fertilă şi cu ajutorul unui calculator online de ovulaţie, cum este şi cel numit Sex planner, disponibil pe site-ul www.clicksanatate.ro.

Mai multe