Care sunt riscurile amniocentezei

27 iulie 2017   Sarcină

Procedură medicală care ajută la depistarea problemelor intrauterine ale bebeluşului, fiind realizată de cele mai multe ori pentru depistarea sindromului Down recomandată mai ales când sarcina are între 14 şi 16 săptămâni.

Această procedură poate fi dureroasă pentru mamă, motiv pentru care se apelează la un anestezic local care să diminueze durerea în timp ce cu ajutorul unui ac ce pătrunde până la sacul amniotic se extrage din lichidul amniotic în care se dezvoltă bebeluşul.

Pentru ce afecţiuni se recomandă

În primele luni de sarcină această procedură se foloseşte pentru depista afecţiuni precum sindromul Down, trisomia 18, trisomia 13, boli metabolice genetice foarte rare, fibroza chistică sau distrofia musculară. În faza avansată a sarcinii amniocenteza poate indica prezenţa maturităţii pulmonare, incompatibilitatea Rh-ului sau o infecţie intrauterină.

Este analiza cea mai precisă pentru a detecta sexul fătului.

Care sunt riscurile amniocentezei

Tocmai din motivul că prezintă anumite riscuri se foloseste sub formă de test de diagnosticare prenatală şi numai la cererea medicului mai ales dacă acesta observă în timpul unei ecografii anumite anomalii, dacă există în istoricul familial anumite boli genetice sau dacă ai mai avut un bebe sau o sarcină cu malformaţii.

Cel mai mare risc îl prezintă avortul. Alte riscuri sunt rănirea mamei sau a fătului, contactarea unei infecţii sau chiar declanşarea travaliului înainte de termen.

Ce presupune amniocenteza

Zona de pe burtă pe unde se va pătrunde acul se dezinfectează, apoi se aplică anestezicul local. Cu ajutorul ecografului se va observa poziţia corectă a fătului şi se va introduce acul până când acesta ajunge în sacul amniotic fără a atinge fătul.

Se va extrage o cantitate redusă din lichidul amniotic care ulterior va fi analizată.

Există riscul ca mama să resimtă în timpul acestei proceduri dureri similare cu cele menstruale chiar şi la câteva ore după realizarea ei.

Motiv pentru care se recomandă repaosul la pat pe tot parcursul zilei şi evitarea oricărui tip de efort fizic.

Mai multe