Când trebuie să te alerteze crampele abdominale în sarcină
Primul trimestru de sarcină este perioada cea mai dificilă, când riscul de avort spontan este mai mare. În acest caz, gravida prezintă sângerări vaginale reduse, maronii sau roşii ori chiar hemoragie, dureri abdominale şi de spate.
Durerile abdominale şi de umăr care cresc în intensitate în timpul mersului sau strănutului, dar şi sângerările vaginale pot anunţa sarcina extrauterină. Aceasta apare atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, putând pune în pericol viaţa gravidei. Apariţia contracţiilor Contracţiile survenite înainte de săptămâna 37 de sarcină anunţă travaliul precoce. Acesta este însoţit de contracţii cu o frecvenţă de 4 pe oră, sângerări, scurgeri vaginale apoase, dureri de spate şi presiune în zona pelviană. Dureri în zona buricului În primul trimestru de sarcină, atunci când gravida se confruntă cu senzaţia de vomă, este posibil să apară durerile în zona buricului. Dacă acestea persistă câteva zile şi sunt însoţite şi de inflamaţie, trebuie anunţat medicul, pentru că poate fi vorba de hernie ombilicală. Preeclampsia În timpul sarcinii, este normal ca mâinile şi picioarele să devină mai umflate, din cauza retenţiei de apă. Cu toate acestea, dacă membrele şi faţa se umflă brusc şi apar şi alte simptome, cum ar fi durerile abdominale, de cap, greaţă, vomă şi tulburări de vedere, este posibil ca gravida să sufere de preeclampsie.
Această complicaţie este însoţită şi de tensiunea arterială crescută, nivelul mare al proteinelor în urină, de scăderea vederii, somnolenţă şi dureri de cap. Este nevoie de monitorizarea atentă a gravidei şi a fătului şi adesea se recomandă spitalizarea.
Crampele abdominale însoţite de scurgeri vaginale, contracţii frecvente şi de scăderea activităţii fătului pot anunţa separarea placentei de uter. În acest caz, gravida trebuie să îşi anunţe de urgenţă medicul.
Usturime la urinare
Sarcina favorizează şi infecţiile urinare, manifestate prin usturime, crampe abdominale şi senzaţia de micţiune frecventă. În unele cazuri, se poate agrava prin infecţia rinichilor, care are ca simtome febra, durerile lombare, greaţa, voma şi sânge în urină.
Constipaţie
Datorită hormonilor de sarcină, tranzitul intestinal devine mai lent şi apare constipaţia. Astfel, gravida se poate confrunta cu dureri abdominale normale. Pentru a evita aceste neplăceri, sunt indicate mesele bogate în fibre.
Balonare
Din cauza tranzitului intestinal lent, dar şi a presiunii pe care fătul o exercită asupra stomacului şi a intestinelor, gravida se poate confrunta cu o permanentă senzaţie de balonare însoţită de o uşoară durere abdominală.
Contracţii false
La începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină pot apărea contracţiilor false, numite şi Braxton-Hicks. Acestea încordează abdomenul, din când în când, fără a provoca dureri, ci doar disconfort.