Când devine Rh-ul o problemă

7 aprilie 2014   Sarcină
Content image

Ce este Rh-ul

Pe suprafaţa globulelor roşii există, alături de substanţele care dau grupa sanguină, o altă substanţă, care poartă numele de Rh. La aproximativ 15% din populaţia globului, Rh-ul nu se găseşte pe suprafaţa globulelor roşii.

Aceste persoane sunt încadrate în categoria celor cu Rh negativ (-), restul de 85% fiind Rh pozitiv (+). Organismul unei persoane cu Rh negativ care primeşte sânge, prin transfuzie, de la o persoană cu Rh pozitiv reacţionează ca şi cum ar lua contact cu un virus sau cu o bacterie şi produce anticorpi pentru a se proteja.

Aceştia distrug globulele roşii. Iată de ce transfuziile nu ţin cont doar de grupa sanguină, ci şi de Rh.

Este periculos când mama are Rh(-) şi fătul Rh(+)

Rh-ul este important nu doar pentru transfuzii, ci şi în sarcină. Probleme pot să apară atunci când mama are Rh(-), iar tatăl Rh(+). În aceste cazuri, pot apărea probleme de incompatibilitate între făt şi mamă, deoarece el poate moşteni Rh-ul(+) al tatălui. Situaţiile în care ambii părinţi au Rh(-) sau în care mama are Rh(+) şi tatăl negativ nu sunt periculoase.

Mai poţi citi şi:

- Aşa îţi pregăteşti corpul de sarcină

- Femeile cu RH negativ nu mai au vaccinuri

Anticorpii mamei distrug globulele roşii ale fătului

Sângele mamei poate intra în contact cu cel al fătului în anumite situaţii, cum sunt amniocenteza (prelevarea de lichid amniotic prin introducerea unui ac în abdomenul gravidei) sau dezlipirea de placentă. În aceste cazuri, printr-o hemoragie, globulele roşii ale fătului ajung în sistemul circulator al mamei.

Ea va produce anticorpi anti-Rh, dar care la această sarcină nu vor afecta sănătatea fătului, pentru că anticorpii nu trec prin placentă. La o a doua sarcină însă, organismul mamei cu Rh(-), expus din nou sângelui cu Rh(+), dezvoltă un alt tip de anticorpi, care pot să traverseze placenta.

Ei distrug globulele roşii ale fătului şi îi provoacă acestuia anemie. Fătul poate face icter, care dispare de la sine sau se tratează după naştere. În cazurile mai grave, incompatibilitatea de Rh poate duce la afectarea sistemului nervos central al fătului şi se poate ajunge chiar la deces.

Se poate face transfuzie intrauterină

Pentru a aprecia cât de mare este riscul, medicii măsoară nivelul de anticorpi anti-Rh din sângele mamei. De asemenea, printr-o ecografie Doppler se depistează viteza de circulaţie a sângelui fetal, care indică gradul de anemie a fătului.

Dacă ea este gravă şi fătul nu este aproape de termen, se recurge la transfuzie intrauterină. Gravidelor cu Rh(-) li se recomandă naşterea prin cezariană. După naştere, mămicile primesc un tratament cu imunoglobuline, care distruge globulele roşii ajunse în sângele mamei şi opreşte astfel formarea anticorpilor anti-Rh. Astfel, se reduce riscul de complicaţii la următoarele sarcini.

Mai multe