Când apar simptomele de sarcină extrauterină

18 decembrie 2015   Sarcină

Lăsată netratată, sarcina extrauterină poate cauza ruptura trompei uterine şi o hemoragie masivă, complicaţii ce pun în pericol viaţa gravidei. De aceea, în cazul unui astfel de diagnostic, este necesară întreruperea sarcinii. Detectată la timp, sarcina extrauterină va fi mai uşor de tratat şi nu va avea urmări grave.

Cauzele dezvoltării sarcinii extrauterine

Un factor important de risc în apariţia sarcinii extrauterine este boala inflamatorie pelvină. Aceasta este favorizată de bolile cu transmitere sexuală (precum infecţia cu Chlamydia), care duc la apariţia unor leziuni la nivelul trompelor uterine.

Unii specialişti spun că aproape jumătate din cazurile de sarcină extrauterină sunt puse pe seama acestei boli. Alţi factori asociaţi cu sarcina extrauterină sunt: unele afecţiuni (endometrioza - ţesutul care „căptuşeşte” uterul se dezvoltă în afara acestuia), operaţiile în zona abdominală (apendicita, cezariana), steriletul, malformaţiile la nivelul trompelor, vârsta (peste 35 de ani), o altă sarcină extrauterină în trecut, fumatul şi tratamentele pentru infertitate (FIV).

Când apar simptomele de sarcină extrauterină

Simptomele şi semnele sarcinii ectopice depind de termenul de sarcină. La prima sau a doua săptămână, sarcina ectopică poate să se nu manifeste prin niciun simptom.

Mai târziu, începând cu a 3-a şi a 4-a săptămână pot apărea semnele sarcinii normale, cum ar fi creşterea temperaturii bazale, întârzierea îndelungată a menstruaţiei, greaţa, tensiunea şi sensibilitatea sânilor.

Suspectarea sarcinii extrauterine ar trebui să apară, în cazul în care, în plus la semnele normale ale sarcinii, există şi aşa simptome, precum:

- Durerea acută sau surdă la nivelul abdomenului inferior (eventual, din dreapta sau din stânga); - Uşoare sângerări vaginale care nu sunt legate de menstruaţie; - Dureri în timpul actului sexual;

La termenul cuprins între 4 şi 20 de săptămâni, o sarcină ectopică poate provoca ruperea trompei uterine (sau a altui organ la care s-a ataşat embrionul) şi sângerări severe. Primele simptome ale acestor complicaţii pot fi:

- Dureri abdominale severe;

- Durerea cu localizare la nivelul umărului, pare la început a nu avea legătură cu sarcina ectopică, însă această este un semn deosebit de important, deoarece semnalează ruperea sarcinii ectopice tubare. Această complicaţie provoacă hemoragie, care, la rândul sau, irită terminaţiile nervoase ale plexului membrului pelvin, explicând astfel durerea apărută la nivelul umărului;

- Slăbiciune gravă, leşin, paloare, puls rapid;

- Sângerări vaginale;

- Hipotensiunea (scăderea tensiunii arteriale), tahicardia (frecvenţa crescută a ritmului cardiac), paloarea, leşinul, pierderea conştienţei sau comă pot semnala instalarea şocului hemoragic, secundar rupturii sarcinii ectopice.

Tratament

În cazul în care sarcina este mică (sub 6 săptămâni), nu prezintă complicaţii, starea generală a pacientei e bună şi nu există contraindicaţii de a primi tratament medical, se încearcă administrarea unui medicament care opreşte sarcina din evoluţie.

Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile de tratament medical sau dacă acesta nu are efectul scontat, se intervine chirurgical şi se practică îndepărtarea totală sau parţială a trompei uterine.

Mai multe