Aşa previi pierderea sarcinii!

26 ianuarie 2017   Sarcină

Adoptă o dietă echilibrată

Poate că iei deja vitamine prenatale, însă acestea nu înlocuiesc alimentaţia sănătoasă, ci o completează. O dietă echilibrată este cea mai bună modalitate de a obţine vitaminele şi substanţele nutritive de care corpul tău are nevoie, pentru a putea hrăni bebeluşul în cele 9 luni de sarcină. În plus, studiile arată că dacă vei consuma o varietate de fructe şi legume proaspete în fiecare zi, riscul de a suferi un avort spontan va scădea semnificativ.

Limitează consumul de cofeină

Medicii ginecologi le sfătuiesc pe viitoarele mămici să aplice restricţii la acest capitol, adică să nu consume mai mult de 200 mg de cofeină pe zi sau, cu aproximaţie, o cană de cafea sau ceai verde. Dar, ca să fii sigură, cel mai bine ar fi să întrebi medicul ginecolog ce îţi recomandă în acest sens.

Evită fumatul şi alcoolul

Nicotina trece prin placentă şi intervine în dezvoltarea fătului. Reţine că mamele fumătoare au rata de avort spontan de 2 ori mai mare comparativ cu femeile nefumătoare. Totodată, consumul băuturilor alcoolice este asociat cu pierderea sarcinii. Dacă mama consumă alcool în sarcină, apare sindromul alcoolismului fetal la copil, deoarece alcoolul trece prin placentă. Micuţii care suferă de acest sindrom cresc mai greu comparativ cu alţi copii, au anomalii faciale, iar sistemul lor nervos este afectat (un procent mare dintre ei suferă de retard mintal). Un alt lucru demn de reţinut este că femeile care lucrează în anumite medii toxice au o rată de avort spontan mai mare.

Gestionează stresul

Pe lângă îmbunătăţirea stării generale de sănătate, este esenţial să fii relaxată, deoarece te ajută să ai o sarcină sănătoasă. De exemplu, în cadrul unui studiu recent, femeile care au recunoscut că s-au simţit fericite, relaxate şi au avut senzaţia că deţin controlul au avut cu 60% mai puţine riscuri de avort spontan.

Ţine glicemia şi tensiunea sub control

Potrivit specialiştilor, un nivel ridicat al zahărului din sânge poate duce la malformaţii ale fătului şi, în cele din urmă, la o pierdere a sarcinii. Lăsate netratate, bolile tiroidiene (atât hipertiroidismul, cât şi hipotiroidismul) şi diabetul netratat pot duce la avort spontan. Astfel, atât afecţiunile tiroidiene, cât şi diabetul zaharat necontrolat sunt asociate cu un mediu uterin nefavorabil. Efectele acestor boli sunt destul serioase, iar embrionului îi este dificil să supravieţuiască. Cel mai bine este să faci schimbările pe care ţi le recomandă medicul ginecolog în privinţa stilului de viaţă. Urmează tratamentul recomandat pentru a ţine diabetul sub control şi nu uita că bolile tiroidiene pot fi ţinute sub control cu ajutorul medicamentelor.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune probleme medicale cu care se poate confrunta o femeie în sarcină. Preeclampsia este o boală severă care poate afecta toate organele femeii. Astfel, apare hipertensiunea arterială după săptămâna 20 de sarcină. Unul dintre semnele bolii este că există o cantitate anormală de proteine în urină, iar dacă este lăsată netratată, preeclampsia poate duce la complicaţii, atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

Fă sport cu moderaţie

Deşi este bine să faci mişcare în fiecare zi, în sarcină trebuie să fii atentă la efortul pe care îl depui. Potrivit medicilor, activitatea fizică excesivă, precum alergatul, poate provoca avortul spontan, deoarece creşte mult temperatura corpului şi reduce circulaţia sângelui către făt. Ca să fii sigură că eşti ferită de pericole, fă exerciţii fizice cu moderaţie şi evită activităţile care te-ar putea face să îţi pierzi echilibrul ori care ar duce la un traumatism în zona abdominală.

Sfat

Dacă ai pierdut anterior o sarcină din cauza unui răspuns autoimun al organismului sau unui dezechilibru hormonal, urmează tratamentul indicat de medic. Astfel, îţi vei îmbunătăţeşti şansele de a avea o sarcină fără probleme.

Verifică dacă ţi-ai făcut toate vaccinurile

Anumite boli pot creşte riscul de pierdere a sarcinii. Dacă suspectezi că ai sărit peste anumite etape în ceea ce priveşte imunizarea, în copilărie, vorbeşte cu medicul ginecolog. Acesta poate efectua un test de sânge pentru a vedea dacă eşti sau nu imună la o serie de boli. Cea mai bună perioadă pentru a te vaccina este înainte de a încerca să rămâi însărcinată.

Discută cu medicul tău despre medicamente

Înainte de a lua orice medicament (chiar dacă este vorba de un remediu care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală), consultă-te mai întâi cu medicul ginecolog, ca să te asiguri că tratamentul nu are riscuri asupra sarcinii. De exemplu, medicamentele pentru inimă provoacă malformaţii fetale şi cresc riscul unui avort spontan. Dacă este posibil, evită complet utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Fă-ţi teste înainte de a rămâne însărcinată

La recomandarea medicului, fă-ţi teste pentru a depista dacă suferi de boli cu transmitere sexuală. Lăsate netratate, bolile transmise pe cale sexuală, precum gonoreea, sifilisul, infecţia cu virusul HIV şi herpesul cresc riscul de a pierde sarcina şi pot afecta sănătatea bebeluşului tău.

Sfatul specialistului

Dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrică-ginecologie, www.dristoc.ro, Bucureşti

Cele mai multe pierderi de sarcină sunt cauzate de anomalii genetice ale fătului. Din păcate, nu există nimic care poate fi făcut pentru a preveni pierderea sarcinii cauzată de astfel de anomalii.

Riscul poate să scadă, totuşi, dacă se administrează acid folic dinaintea concepţiei. Vă puteţi asigura că veţi duce sarcina la termen şi că veţi avea un copil sănătos făcând toate analizele necesare înainte de concepţie. În cazul în care, de exemplu, ştiţi că aveţi un dezechilibru hormonal sau alte probleme de sănătate ce v-ar putea pune bebeluşul în pericol, trataţi acele probleme înainte de sarcină.

Mai multe