«Am glicemia mare. Să mă îngrijorez»?

3 iunie 2010   Sarcină

Chiar dacă ai fost diagnosticată cu diabet zaharat de dinainte de a rămâne însărcinată sau dacă descoperi în timpul sarcinii că ai această afecţiune, important este să ţii sub control boala.

Medicii le sfătuiesc pe femeile cu diabet zaharat de tip I sau II să aibă copii înainte de 30 de ani, deoarece după această vârstă creşte riscul de complicaţii. Sunt şanse foarte mari ca totul să decurgă fără riscuri dacă îţi menţii glicemia în limite normale, dacă mergi regulat la controale medicale şi dacă urmezi indicaţiile medicului. Analiza glicemiei, esenţială

Medicii numesc diabet gestaţional acea formă a bolii survenite în timpul sarcinii. Hiperglicemia din această perioadă apare din cauza hormonilor secretaţi de placentă, care inhibă acţiunea insulinei, ceea ce duce la creşterea concentraţiei de glucoză în sânge. Orice gravidă ar trebui să‑şi testeze glicemia chiar în cadrul primelor analize recomandate în sarcină.

Chiar dacă valorile sunt normale, testele trebuie repetate între săptămânile 24 şi 28 de sarcină. Diabetul gestaţional dispare de obicei după naştere, însă, dacă afecţiunea nu este tratată corespunzător, există probabilitatea să se instaleze diabetul zaharat de tip II atât la mamă, cât şi la copil. La 6 şi la 12 săptămâni după ce ai născut, repetă analizele, pentru a şti dacă diabetul a fost doar pe perioada sarcinii sau nu.

Ce măsuri se impun

În tratamentul diabetului gestaţional, prioritară este ţinerea sub control a valorilor glicemiei, gravida putând face şi singură acest lucru, cu ajutorul unui aparat special, numit glucometru. Nivelul glicemiei trebuie să fie mai mic de 100 mg/dl înainte de masă şi sub 130 mg/dl la o oră după masă.

Medicul diabetolog îţi va recomanda o dietă specială. Sunt de evitat pastele făinoase, prăjiturile, bomboanele, băuturile carbogazoase, produsele de patiserie, mierea, zahărul şi grăsimile.

Pentru a evita variaţiile mari ale glicemiei, trebuie să iei trei mese pe zi şi două-trei gustări. În cazul în care nu sunt contraindicaţii, poţi face şi mişcare uşoară, pentru că exerciţiile fizice ajută la menţinerea glicemiei în limite normale. Dacă mişcarea şi dieta nu sunt suficiente pentru controlul glicemiei, medicul va prescrie un tratament antidiabetic cu insulină injectabilă.

Nu neglija riscul complicaţiilor

În absenţa diagnosticării şi tratării diabetului, poate surveni afectarea imediată sau pe termen lung a copilului. De asemenea, copilul poate avea o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme), fiind mai expus riscului de a deveni obez şi de a face diabet zaharat.

De asemenea, în cazuri grave, pot surveni unele malformaţii. Din cauza complicaţiilor ce pot apărea în timpul naşterii, este recomandată operaţia de cezariană.

Ce analize pun diagnosticul

Analizele pentru depistarea diabetului gestaţional se fac între 24 şi 28 de săptămâni de sarcină. Sunt semne de suspiciune dacă valoarea glicemiei pe nemâncate este de

126 mg/dl, iar în orice moment al zilei, nivelul acesteia este peste 200 mg/dl.

Pentru confirmarea diagnosticului de diabet gestaţional, se face testul de toleranţă la glucoză. Gravida va bea 50 g de glucoză dizolvată în apă, iar glicemia este recoltată înainte şi după o oră.

Dacă glicemia după o oră este de peste 140 mg/dl, este semn de diabet gestaţional. Pentru gravidele cu risc, testul de toleranţă la glucoză se poate face şi înainte de săptămâna 13.

Eşti la risc de a face diabet în sarcină?

Răspunde cu „da” sau „nu” la următoarele întrebări:

- Ai avut în familie cazuri de diabet?

- Eşti obeză sau supraponderală?

- Ai fost diagnosticată cu diabet gestaţional într-o sarcină anterioară?

- Ai peste 30 de ani?

- Ai mai avut copii care au avut la naştere peste patru kilograme?

Sfat:

Testarea glicemiei este recomandată tuturor gravidelor, nu numai celor cu risc de diabet.

Mai multe