Acidul folic previne malformaţiile fătului

25 februarie 2017   Sarcină

Acidul folic este o vitamină - B9, care, luată cu regularitate înainte şi în timpul sarcinii, ajută la prevenirea defectelor de tub neural - cele mai comune fiind defectele congenitale majore ale creierului copilului (cunoscute sub numele de anencefalie) şi ale coloanei vertebrale (spina bifida). Anencefalia este o malformaţie necompatibilă cu viaţa, care presupune că părţi ale creierului şi ale craniului nu se dezvoltă corect. Spina bifida este o afecţiune în care un arc vertebral este incomplet, ceea ce poate duce la unele dizabilităţi fizice severe.

Dacă ai fost anterior gravidă cu un copil cu defect de tub neural, este posibil ca medicul care îţi urmăreşte sarcina să îţi recomande o doză mai mare de acid folic, până la 4000 mcg pe zi. Ai grijă ca doctorul să ştie bine istoricul medical şi programează o vizită la el înainte de a încerca să rămâi gravidă.

Femeilor aflate la prima sarcină cu gemeni este posibil ca specialistul să le recomande o doză de 1000 mcg de acid folic pe zi. Cele care au diabet zaharat sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă un copil cu defecte congenitale.

Viaţa fătului depinde de această vitamină

În a treia săptămână de gravisarcinăditate, perioadă numită gastrulaţie, celulele specializate din partea dorsală a fătuluiîncep să fuzioneze, alcătuind tubul neural. În cazul în care regiunea anatomică nu se formează complet, apar defectele de tub neural.

„Sistemul nervos al viitorului bebeluş se formează în primele 3 luni de viaţă, din tubul neural, şi un nivel optim de acid folic previne malformaţiile congenitale ale coloanei vertebrale de tipul spinei bifida sau malformaţiile faciale precum buza de iepure sau gura de lup. De asemenea, acidul folic ajută la dezvoltarea celulelor roşii din sânge, prevenind anemia,scade riscul unor boli congenitale de inimă ale bebeluşului şi reduce riscul unei naşteri premature. Mai mult, în timpul sarcinii, deficienţa de acid folic poate duce la complicaţii precum greutate mică la naştere sau chiar avort“, spune dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală.

Este recomandat să iei zilnic acid folic

Fiecare femeie, fie că este sau nu gravidă, fie că se gândeşte să facă un copil în perioada imediat următoare sau că are în plan să devină mamă abia peste câţiva ani, trebuie să consume acid folic zilnic.

Corpul uman produce continuu celule, pentru sânge, piele, păr, unghii etc., iar pentru ca acest proces să funcţioneze aşa cum trebuie este nevoie de acid folic. De aceea, majoritatea doctorilor recomandă ca administrarea acestui supliment să fie parte din rutina zilnică.

De altfel, dacă se întâmplă ca femeia să rămână însărcinată neprogramat, riscurile deficitului de acid folic sunt foarte mari pentru făt. De multe ori, problemele apar înainte ca viitoarea mămică să descopere că este însărcinată.

Ştiaţi că..

… femeile obeze par a fi mai susceptibile de a avea un copil cu defect de tub neural? În acest caz, cel mai bine este ca viitoarea mămică să discute cu medicul, în perioada preconcepţiei. De obicei, se recomandă mai mult de 400 mcg de acid folic pe zi.

Vitamina B9 se găseşte în multe alimente

Cea mai simplă modalitate de a lua necesarul de acid folic este administrarea de multivitamine. Cele mai multe dintre cele disponibile pe piaţă conţin doza zilnică recomandată.

Dacă te supără stomacul de la suplimente, ia comprimatele în timpul mesei sau chiar înainte de culcare, întotdeauna cu un pahar plin cu apă. În cazul în care situaţia este mai delicată de atât, poţi obţine necesarul şi din alimente. De exemplu, acidul folic a fost adăugat la produse alimentare, precum pâine, paste, orez şi cereale.

Verifică eticheta nutriţională de pe ambalajul lor. De asemenea, vitamina B9 se găseşte şi în fasole, mazăre, linte, portocale, sparanghel, spanac şi broccoli.

Cum recunoşti carenţa

Semnele de deficit de acid folic pot fi subtile: diaree, anemie, lipsa poftei de mâncare şi pierderea în greutate, precum şi slăbiciune, dureri de cap, palpitaţii şi iritabilitate.

Totuşi, în cazul în care deficitul este unul uşor, este posibil să nu existe niciun simptom, cu toate că asta poate afecta dezvoltarea timpurie a embrionului.

Sfatul specialistului

Dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală, e-mail: cmi.dr.luminitaalexandrescu@gmail.com, tel: 0722665988

Nu sunt necesare analize pentru a determina dacă este cazul ca gravida să ia acid folic, dar din analizele uzuale recomandate la începutul sarcinii, medicul poate să îşi dea seama şi dacă gravida are deficit de acid folic. Acesta nu poate fi stocat de către organism de la o zi la alta, de aceea se recomandă administrarea zilnică.

Suplimentele de acid folic sunt printre puţinele comprimate farmaceutice pe care femeile însărcinate le pot lua fără grijă. De altfel, acidul folic sau folatul se găseşte şi în alimente (principalele surse fiind legumele şi fructele), în special dacă sunt consumate crude. Dar, din cauza agriculturii intensive, a sărăcirii solului şi a poluării cu pesticide, calităţile nutritive ale alimentelor au scăzut, inclusiv conţinutul în acid folic.

Mai multe