5 mituri despre sexul în timpul sarcinii
Perioada gravidităţii este plină de transformări... vizibile. Burtica se măreşte de la o lună la alta, iar sânii devin mai sensibili la atingere şi cresc în volum, pregătindu-se pentru producerea laptelui pentru bebeluş. Concomitent, modificările hormonale specifice sarcinii te afectează şi din punct de vedere emoţional: eşti mai emotivă şi treci uşor de la o stare la alta.
Aceste transformări îşi pot pune amprenta şi asupra atitudinii pe care o ai faţă de sexualitate în această perioadă. Nu uita că şi partenerul experimentează sentimente contradictorii. De aceea, este foarte important să discutaţi despre tot ceea ce vă frământă şi, nu în ultimul rând, să acordaţi atenţia cuvenită senzualităţii în cuplu, săruturilor, îmbrăţişărilor şi tandreţei.
Nu lăsaţi loc inhibării erotice în această perioadă: sarcina şi viaţa sexuală nu sunt incompatibile! Dacă ai temeri sau idei preconcepute, renunţă la ele. Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri legate de viaţa sexuală în timpul sarcinii!
Mitul 1
Este riscant să faci dragoste în timpul gravidităţii
Realitate: În cazul unei sarcini care decurge normal, viaţa sexuală nu este interzisă. Există totuşi unele situaţii când se recomandă abstinenţă. Sângerarea vaginală, riscul de avort spontan, de naştere prematură, diagnosticarea cu placenta praevia (inserarea joasă a placentei în interiorul cavităţii uterine), sarcinile multiple, contracţiile, ruperea prematură de membrane, dilatarea colului uterin sunt câteva dintre situaţiile în care activitatea sexuală nu ar trebui să aibă loc.
Mitul 2
Libidoul femeii este mai scăzut
Dacă la unele femei dorinţa sexuală dispare, la altele, dimpotrivă, se intensifică. De cele mai multe ori, dorinţa sexuală a gravidei oscilează, din cauza schimbărilor hormonale specifice. În primul trimestru, când „furia” hormonală este ceva mai accentuată, apare o scădere a dorinţei, femeia având frecvent simptome precum greţuri, vărsături şi oboseală. În schimb, în al doilea trimestru, lucrurile se mai domolesc din punct de vedere hormonal, astfel încât apetitul sexual se revigorează.
Mitul 3
Actul sexual este dureros
Este mai degrabă incomod, mai ales pe măsură ce burtica se măreşte. De aceea, este necesară adoptarea unor poziţii mai confortabile pentru viitoarea mămică, cum ar fi femeia deasupra sau poziţia întinşi pe o parte. Este important să evitaţi poziţiile care presează abdomenul şi pe cele care presupun efort din partea mamei. Cât despre durere... unele femei au primul orgasm adevărat în perioada sarcinii. Nu uita că este interzisă cu desăvârşire folosirea jucăriilor sexuale!
Mitul 4
Copilul poate fi afectat
Una dintre temerile specifice taţilor este că, în timpul actului sexual, copilul poate fi „atins”. Este aproape imposibil ca fătul să fie afectat, pentru că micuţul se află la adăpost, fiind protejat de sacul amniotic, de pereţii uterului şi de mucusul ce astupă colul uterin. Este posibil să simţi mişcările fetale în timpul unui raport sexual, însă acest lucru se explică prin faptul că orgasmul poate declanşa contracţii ale uterului. Dacă aceste contracţii devin regulate, trebuie să consulţi medicul!
Mitul 5
Sexul poate duce la apariţia travaliului
Nu există dovezi care să arate că actul sexual declanşează travaliul. Totuşi, gesturi precum mângâierea sânilor pot grăbi eliberarea oxitocinei, hormon care are rol în declanşarea contracţiilor uterine: dacă acestea devin regulate, sunt un semn de travaliu, mai ales dacă eşti aproape de termenul de naştere. De altfel, oxitocina este unul dintre hormonii cei mai eficienţi pentru inducerea travaliului când există indicaţii medicale.
3 motive să faci dragoste
- Contactul fizic şi emoţional ajută la menţinerea afectivităţii pe parcursul celor nouă luni de sarcină. -Îţi menţii în formă muşchii pelvieni, lucru care te va ajuta în timpul travaliului şi la naştere. -Este important pentru starea ta emoţională să te simţi dorită şi în timpul sarcinii.