10 sfaturi pentru a evita durerile de spate în sarcină

20 martie 2018   Sarcină

Adoptă o postură corectă

Dacă-ţi scoţi burta înainte, să nu crezi că, astfel, coloana ta nu trebuie să mai lucreze! Stai cu spatele drept şi când mergi, şi când stai aşezată. Când stai pe un scaun, îţi poţi sprijini picioarele de un taburet. Îndoaie genunchii

Când te apleci să ridici un obiect îndoaie genunchii şi ţine spatele drept. În nici un caz nu ţii picioarele drepte şi te apleci în faţă, cu toată greutatea burţii. Când te ridici, te împingi în picioare. Astfel, nu se pune presiune pe zona lombară, care e foarte solicitată în aceste luni.

Durerile cervicale, dorsale sau lombare, care apar în această perioadă pot avea legătură şi cu ridicarea din pat dimineaţa. Ca să te dai jos din pat în cea mai sigură şi mai delicată manieră posibilă, tot ce trebuie să faci este să te sprijini pe unul dintre coate şi să te ridici, apoi, folosind forţa braţelor. La fel, atunci când te întinzi în pat, mai întâi te aşezi, apoi te laşi uşor pe spate, ridicând în acelaşi timp picioarele şi bazându-te tot pe forţa braţelor.

Chiar dacă eşti înnebunită după tocuri, uită-le pentru o perioadă. Având în vedere că, în perioada sarcinii, centrul de greutate se schimbă, chiar şi un toc de 3-4 cm poate să-ţi încline bazinul în faţă, accentuându-ţi, astfel, curbura coloanei în zona lombară. Optează pentru încălţăminte cu talpă plată!

Ca regulă de bază, coloana ta nu trebuie să facă nici un fel de efort, în nicio poziţie. Pentru a evita durerea cervicală, plasează-ţi o pernă mică şi moale sub gât. Pentru a evita durerile lombare, îţi poţi pune o pernă mare între genunchi (îţi aliniază coloana cu restul corpului).

Secretul unui spate în deplină stare de sănătate sunt muşchii lucraţi. Dacă nu ai contraindicaţii, uită de sedentarism şi fă mişcare! Cea mai mare parte a durerilor de spate, fie că sunt musculare, de ligamente sau articulare, sunt date de lipsa de mişcare.

Dacă eşti predispusă la dureri de spate, limitează mersul cu maşina. Dacă ai în plan călătorii pe distanţe lungi, programează-ţi pauze de relaxare pe traseu, astfel încât coloana să nu sufere. În timpul opririlor, întinde-te cât poţi.

Există centuri special dedicate gravidelor, care susţin zona pelviană şi lombară. Trebuie însă să ceri sfatul medicului tău sau a moaştei, pentru că sunt mulţi cei care nu aprobă purtarea acesteia şi preferă să recomande mai degrabă mişcarea de intensitate medie pentru întărirea musculaturii spatelui.

Pentru detensionarea coloanei vertebrale se recomandă practicarea înotului.

Vania Limban, moaşă Independentă, Active Center Wellness Manager

Durerile de spate din sarcină apar din cauza deplasării centrului de greutate înainte şi în jos, ca urmare a modificărilor generate de sarcină la nivelul abdomenului, ceea ce va produce: schimbarea echlibrului corpului, inclinarea truchiului spre inapoi şi accentuarea lordozei lombare.

Durerile de spate duc la aparitia unui discomfort care poate fi atenuat prin practicarea, sub îndrumarea unui kinetoterapeut, a unor exerciţii de gimnastică prenatală, folosind bastoane, mingi medicinale, saltele, benzi elastice.

Care postură e cea mai bună la naştere? Cele mai bune posturi la naştere sunt cele gravitaţionale: în picioare, sezând pe scaun, pe mingea de travaliu. Nu sunt recomandate poziţiile întins pe spate, deoarece solicitarea spatelui este maximă, iar unghiul în care se poziţionează copilul pentru naştere, ca şi înclinarea spre în faţă a pelvisului, fac ca aceste travalii să fie mult mai dureroase şi mai lungi, existând şi pericolul ca fătul să nu fie bine oxigenat, din cauza sindromului de venă cavă (generat de compresia venei cave).

Mai multe