Şi copiii pot fi stresaţi?

1 august 2017   Discuții între mămici

În situaţiile stresante, cum ar fi certurile între părinţi, divorţul acestora sau mutarea într-o altă localitate, copiii reacţionează diferit. Unii încep să se izoleze, alţii mănâncă mai puţin, preferă să-şi petreacă timpul în casă.

Semnale de alarmă sunt şi trecerile bruşte de la o stare la alta, nervozitatea, agresivitatea, ticurile, ca rosul unghiilor, durerile de cap sau de stomac frecvente. Evită să mai iasă din casă Nu mai vrea să iasă, este trist şi stă ore în şir în faţa calculatorului sau a televizorului. Sunt indicii că ar putea să fie stresat. Pot fi de vină problemele de relaţionare cu prietenii sau colegii.

Un studiu al Salvaţi Copiii România arată că fenomenul de bullying a luat proporţii în ultimii ani şi la noi. Se manifestă prin violenţă între copii. 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de colegi şi 2 din 10 copii sunt excluşi în mod repetat din grupul de la şcoală.

Neliniştile îi pot afecta programul de odihnă şi de masă. Mâncatul la ore nepotrivite, prea mult sau rar, insomnia, coşmarurile sunt şi acestea semne că este stresat.

Citeşte şi: Divorţul îl poate afecta şi pe copil

Problemele legate de somn pot apărea mai ales în urma schimbărilor. Copilul va căuta să petreacă mai mult timp cu cei dragi. Sunt cazuri în care un program prea încărcat îl suprasolicită atât de tare încât depăşeşte ora de culcare şi nu mai găseşte calmul să se relaxeze seara.

Mai multe