Nu-i da copilului medicamente după ureche!

16 martie 2015   Discuții între mămici

Obiceiul părinţilor de a da copiilor medicamente din proprie iniţiativă poate fi periculos, avertizează medicii.

,,Conform studiului pe fenomenul automedicaţiei efectuat la începutul acestui an, unul dintre motivele pentru care părinţii iau decizii singuri atunci când vine vorba de medicaţia celor mici este că nu au timp să meargă la medic la primul semn de boală. Cu toate acestea, recomandarea noastră este ca ei să dezvolte o relaţie strânsă cu medicul pediatru bazată pe comunicare continuă şi împreună cu acesta să stabilească situaţiile de urgenţă în care ei pot administra singuri medicamente. Desigur, este important ca apoi să se prezinte cu cel mic la un consult”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Febră, convulsii, şoc anafilactic – cum trebuie să reacţioneze părinţii?

Febra, care reprezintă creşterea temperaturii peste 38 grade Celsius, poate fi periculoasă, mai ales atunci când se instalează brusc. Pentru evitarea unor complicaţii precum şocul anafilactic, părinţii pot administra copilului un antitermic.

,,Recomandarea este ca antitermicul administrat şi dozajul să fie anterior agreate cu medicul pediatru, pentru că medicamentele nu sunt bomboane şi trebuie avute în vedere anumite aspecte. Spre exemplu, medicamentele care au la bază substanţele active acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetil salicilic (aspirina) sunt interzise, iar cele cu algocalmin au indicaţii în combaterea durerii. Părinţii sunt sfătuiţi să nu administreze celui mic mai mult de un medicament în acelaşi timp, deoarece alternările sau asocierile de medicamente cresc riscul toxicităţii hepatice şi renale. Şi, nu în ultimul rând, administrarea antitermicului va fi urmată de programarea unei vizite la medic, fiindcă este necesară cunoaşterea şi tratarea cauzei febrei”, recomandă Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria din Iaşi.

Şocul anafilactic. În cazul în care copilul a mai avut un episod alergic, părinţii trebuie să fie pregătiţi cu un medicament antihistaminic şi un kit autoinjector cu adrenalină sau epinefrină pentru utilizare în caz de urgenţă. Copilul poate avea şi o brăţară de avertizare, pentru a primi ajutor cât mai rapid în cazul unui incident la şcoală sau pe stradă. În câteva secunde, copilul se poate trezi cu erupţii urticariene sau cu edem fără urticarie, care poate provoca moarte prin sufocare. Adrenalina se administrează în cel mult zece minute, iar „antihistaminicul trebuuie să fie de ultimă generaţie, cu acţiune doar asupra sistemului imun, nu şi asupra celui muscular sau nervos”, explică medicul Evelina Moraru.

Convulsiile sunt o altă urgenţă care impun internarea copilului. Celui mic nu i se dau medicamente pe cale orală, deoarece există pericolul aspirării. În schimb, se poate administra pe cale rectală un medicament anticonvulsivant, la recomandarea medicului. Copilul trebuie aşezat în poziţie laterală şi transportat la cea mai apropiată unitate medicală pediatrică.

Mai multe