Cum să-l faci pe cel mic să mănânce sănătos

17 martie 2017   Discuții între mămici

Fii creativ

Dacă îi aranjezi, spre exemplu, în farfurie la micul dejun, nişte alimente pe care le faci să arate foarte ingenios încât să-i ia ochii, sigur nu te va mai refuza că i-ai pus morcovi sau ou fiert pentru a mânca dimineaţa.

Evident copilul tot copil e, îi stă mintea la ce vede la televizor şi nu înţelege cât de toxice sunt pentru organism unele alimente. Dacă e fetiţă ,o poţi crea din alimente pe vedeta lor preferată din desenele animate (Hello Kitty). Dacă e băieţel poţi face un animăluţ sau un roboţel. Ai putea chiar face un labirint.

Fixează-i un program de masă

Şi copiii, ca şi adulţii, au nevoie să mănânce trei mese pe zi + două gustări, şi să nu uităm, să consume multe lichide. Dacă pleci la drum poţi lua la tine nişte casolete cu fructe, unele cu legume şi apă.

Planifică meniul zilei

Ar fi bine ca duminică să îţi faci o listă cu ce vrei să găteşti pe toată săptămâna, astfel încât copilul să aibă o alimentaţie echilibrată şi să nu facă mofturi că papă în fiecare zi acelaşi lucru. Nu uita de proteine (carne slabă de curcan, fasole, brânză), fibre, vitamine şi minerale.

Ai putea înlocui pâinea albă cu una făcută din făină integrală la care se adaugă seminţe. Ar fi benefic să-l înveţi pe copil de ce este bună pâinea din cereale (grâu, ovăz, orz, secară) şi dacă ai acasă un cuptor de făcut pâine, îl poţi implica în procesul de gătire a pâinii. Copiilor le place să facă pe micuţii bucătari, aşa că se vor bucura dacă îi iei la cumpărături şi preparaţi împreună mâncăruri delicioase.

Dă-i un exemplu bun

Poţi prepara pentru fiecare membru al familiei mâncarea care-i place, apoi să vă aşezaţi la masă. Copiii tind să copieze acţiunile adulţilor, deci, dacă vor vedea că mâncaţi anumite legume, vor începe să facă şi ei acest lucru.

Evită să-l forţezi

Cu cât îi spui mai des „mănâncă-ţi fructele“, „de ce nu ai mâncat morcovul, spanacul“ al tău copil se va încăpăţâna în a-ţi face pe plac. Probabil că dacă în vacanţe l-ai duce la bunici şi ar învăţa cum se plantează legumele sau pomii fructiferi va învăţa de ce sunt bune pentru sănătate şi de ce e bine să mănânci de la ţărani şi nu din supermarket.

Introdu treptat noi tipuri de alimente

Micuţul trebuie întâi să se obişnuiască în primul rând cu aroma noului aliment, spre exemplu spanac. Nu va mânca de la început toată porţia de spanac. Ar ajuta să-i spui că Popeye Marinarul ca să aibă multă forţă a mâncat mult, mult spanac.

Nu vrea să mânânce legume?

Prepară nişte sosuri pe bază de iaurt, taie legumele fâşii şi arată-i ce gustoase sunt dacă le înmoi niţel în sos. Ai grijă ca sosurile să fie naturale deci nu le cumpăra de la magazin.

Nu le interzice total unele gustări dulci

Permite copilului ca din când în când să mai guste o prăjiturică, o îngheţată, un snacks, un suc, popcorn. Încearcă totuşi ca micile plăceri să nu conţină e-uri. Dacă nu îi laşi atât de des să mănânce hrană de la magazin sau fast-food, ar trebui ca nici tu să nu mănânci pentru că eşti un exemplu pentru copilaş.

Mai multe