Cum îi vorbeşti copilului despre sex
Părinţii de astăzi s-au obişnuit ca tinerii să vină acasă târziu, cu pretextul că au stat mai mult la şcoală sau la facultate (a se citi: în oraş, la întâlnire) sau la muncă (a se citi: petrecere). În plus, tot mai mulţi tineri devin foarte interesaţi să discute cu părinţii lor despre sex.
În ceea ce priveşte fumatul sau consumul de alcool în prezenţa părinţilor, lucrurile sunt împărţite.
Unii tineri privesc cu normalitate şi chiar consideră necesare „berea băută cu tatăl meu, ca între bărbaţi“ sau „cafeaua şi ţigara savurate alături de mama, la o bârfă mică“. Alţii consideră că aceste gesturi practicate în faţa părinţilor denotă lipsă de respect faţă de aceştia.
Psihologul Veena Chakravarthy este de părere că părinţii de astăzi au devenit mult mai permisivi: „Cei mai mulţi înţeleg presiunea cauzată de integrarea într-un grup sau eforturile tinerilor pentru a avea perfomanţe“.
Cu toate acestea, situaţia este jenantă de ambele părţi, iar acest lucru este recunoscut atât de tineri, cât şi de adulţi.
Ca şi până acum, tatăl vorbeşte cu băiatul şi mama cu fata
Ce nu s-a schimbat faţă de acum zece - douăzeci de ani este cine cu cine discută despre sex. Cum tatăl devine mai sensibil atunci când vine vorba despre fetiţa lui, este normal ca sarcina aceasta dificilă să îi revină mamei. Băiatul rămânând în grija tatălui. De multe ori însă mama poate să intervină şi ea în discuţie şi chiar să ia locul tatălui.
Mai poţi citi şi:
- Cum întăreşti imunitatea copilului
- Copilul meu e dependent de internet
Cine deschide subiectul
Simţi că a venit vremea să porţi discuţia aceea despre cum devii bărbat sau femeie cu copilul tău, dar nu ştii cum să începi. Iar el se simte jenat şi încearcă să-şi găsească altceva mai bun de făcut.
„Dacă adolescentul nu te întreabă nimic, de ruşine, deschide tu subiectul. Caută un moment prielnic, un pretext, fă-l interesat de subiect şi vorbeşte-i simplu, pe înţeles. Îndrumă-l corect în privinţa mijloacelor de contracepţie şi avertizează-l despre pericolul începerii vieţii sexuale prea devreme şi a bolilor cu transmitere sexuală“, sfătuieşte psihologul Mihaela Vintilă.
Nu uita că...
Înainte să aveţi prima discuţie despre sex, ţine cont că fetele sunt mai sentimentale, cred într-o singură iubire şi le place să aibă confidente sau să mărturisească tuturor trăirile lor.
Băieţii, pe de ală parte, preferă să fie mai discreţi şi evită să facă dezvăluiri. De asemenea, au tendinţa să pară inaccesibili, superiori şi devin irascibili când cineva apropiat nu îi înţelege.