Copilul tău a răcit? Ajută-l să se facă bine
În majoritatea cazurilor, virozele simple se tratează acasă, cu ceaiuri, cu supă de pui şi cu medicamente fără reţetă. Dar să o luăm de la început.
Dacă are febră…
… iar cel mic are până în patru luni, nu încerca să-l tratezi acasă, ci mergi direct cu el la un spital sau la medicul pediatru. De asemenea, anunţă doctorul dacă este mai măricel, iar febra nu a cedat cu tratamentul pe care i l-ai mai administrat până acum sau dacă are peste trei ani, iar febra ţine de mai bine de trei zile.
Pentru reducerea febrei, frecţiile la tâmple şi la încheieturi cu oţet fac minuni. Îi poţi face şi băi călduţe cu buretele. Pentru că febra deshidratează, asigură-te că micuţul consumă suficiente lichide: ceaiuri călduţe şi supe de pui.
Febra nu cedează?
S-a demonstrat că supa caldă ameliorează simptomele de răceală şi e gripă, şi asta în mare parte datorită vaporilor care desfundă căile nazale. Supa caldă de pui este benefică datorită proteinelor din carne, care „hrănesc” anticorpii din organism şi îi menţin în formă pentru a lupta cu virusurile care dau răceală sau gripă.
Dacă febra mare nu cedează cu tratamente uşoare, îi poţi da medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol. Deşi părinţii noştri ne-au obişnuit cu aspirină la orice răceală, află că nu poţi face o greşeală mai mare. Aspirina administrată la vârste mici poate cauza sindromul Reye, o afecţiune în care sunt afectataţi ficatul şi creierul.
Când îl doare gâtul...
…şi cel mic are până în doi ani, îi poţi da ceaiuri călduţe, amestecate cu jumătate de linguriţă de miere. Copiilor de peste trei ani li se pot da dropsuri speciale, cu efect antiinflamator, şi pastile de vitamina C.
De ajutor mai pot fi şi gargarele cu sare grunjoasă. Dacă gâtul nu este doar roşu, ci are şi urme de puroi, copilul trebuie văzut de un medic, pentru că-i posibil să aibă o infecţie cu bacterii, care nu se poate trata decât cu antibiotice. S-ar putea ca medicul să recomande şi anumite analize, pentru a şti ce antibiotice sunt mai eficiente.
Dacă are nasul înfundat...
...indiferent de vârstă, nu îi lua sprayuri de desfundat, care sunt agresive cu mucoasa nazală, ci cumpără o soluţie cu apă de mare (soluţie salină), pe care i-o pulverizezi în nas. Imediat după folosire, şterge-i nasul cu un şerveţel uscat.
Dacă cel mic are până în doi-trei ani, poţi folosi un aspirator special pentru desfundarea nasului. Pentru a-l ajuta să respire mai bine, foloseşte în camera lui un umidificator de aer.
Ce să nu faci...
… nu-i da medicamente fără reţetă pentru răceală sau gripă, dacă are mai puţin de patru ani, deşi sunt destinate copiilor. … nu-i da antibiotice din primele zile, deoarece acestea nu funcţionează în cazul virozelor. … nu-i da medicamente destinate mai multor simptome, cum sunt medicamentele care desfundă nasul, reduc febra şi scad durerea de gât. Dacă cel mic nu are toate simptomele, nu faci decât să-i dai inutil substanţe active în plus. … nu folosi lingurile de bucătărie pentru a măsura dozele pe care i le dai, ci linguriţele speciale din ambalajul medicamentului, pentru a evita dozarea greşită a tratamentului.