Cât timp îţi laşi copilul în faţa televizorului?

24 iulie 2015   Discuții între mămici

Desenele animate, filmele, jocurile video şi chiar reţelele de socializare au pus stăpânire pe copilul tău, acesta ajungând să-şi petreacă majoritatea timpului în faţa televizorului sau a calculatorului. Deşi ţi se pare o activitate inofensivă, aceasta are efecte nu tocmai plăcute asupra copiilor, mai ales la vârste fragede.

Copiii până în 2 ani nu ar trebui să-şi petreacă timpul în acest mod, deoarece primii ani din viaţa unui copil sunt cei mai importanţi în dezvoltarea sa fizică şi socială, în deprinderea comportamentului şi a limbajului.

Programele de la televizor sau jocurile de pe calculator, oricât de colorate şi amuzante ar fi, nu fac decât sa stea în calea dezvoltării lui, privându-l de interacţiunea cu alţi copii, cu familia, cu jocurile specifice vârstei.

În cazul copiilor mai măricei ar trebui stabilit un program care să nu depăşească două ore pe zi, atât în cazul televizorului, cât şi a calculatorului.

Violenţa fizică şi verbală

Chiar dacă ai această intenţie, nu-ţi poţi supraveghea copilul pe tot parcursul timpului pe care acesta îl petrece în faţa ecranului. Din acest motiv nu va trebui să te miri dacă el deprinde un comportament sau un limbaj agresiv.

Din cauza programelor sau a jocurilor de pe calculator, copilul tău va avea tendinţa de a dezvolta un comportament agresiv, mai ales că uneori el poate avea impresia că trăieşte într-un mediu periculos.

Citeşte şi:

Televizorul poate creşte riscul de depresie

Televizorul îmbolnăveşte inima

Obezitatea

Dacă micuţul ajunge să înlocuiască majoritatea activităţilor care presupuneau mişcarea cu privitul la televizor sau jocurile pe calculator, cu siguranţă va fi mult mai predispus la acumularea kilogramelor în plus.

Pe lângă asta, el va avea tendinţa de a consuma alimente precum chipsuri sau popcorn în cantitaţi mari în timp ce stă la televizor. Toate aceste lucruri pot duce în timp chiar la obezitate.

Deficienţe de atenţie

Privitul excesiv la televizor îi poate afecta atenţia celui mic. Acest lucru se datorează modificărilor foarte rapide de scene, prezente chiar şi în desenele şi filmuleţele specifice copiilor.

Astfel, momentele de atenţie se vor scurta pentru copilul care stă în bancă, la şcoală. Lui îi va fi tot mai greu să rămână atent la un subiect care nu îi activează creierul sau care nu îi face corpul să se simtă la fel de stimulat ca atunci când se află în faţa televizorului.

Mai multe