Azi ne jucăm în familie!
O mulţime de lucruri, ţi-aş răspunde. Crezi sau nu, şi în casă poţi avea activităţi distractive în care să implici toată familia. Mai ales copiii, desigur! Dacă micuţul tău e... chiar foarte mic, cu atât mai puţin vei dori să stai cu el pe-afară în condiţii meteo vitrege.
Şi atunci va trebui să găseşti modalităţi de a-i umple timpul şi de a consuma energia, în casă. Copilul tău e mai mărişor? Şi lui trebuie să îi oferi alte metode de petrecere a timpului decât televizorul sau tableta. Să facem deci un plan de joacă! Faceţi sport cu baloane Fie că este vorba despre o fetiţă sau un băieţel, mingea este o jucărie greu de refuzat. Numai că, în casă, ea poate reprezenta un real pericol. Mai ales pentru geamuri şi oglinzi...
Ei bine, o poţi înlocui cu un balon. Şi să te ţii distracţie! Fie că jucaţi volei sau fotbal, este la fel de amuzant. Şi, pentru că un singur balon nu o să fie de ajuns, pentru că se ştie cât de uşor se sparg, este bine să aveţi şi câteva rezerve.
Chiar şi bucătăria poate fi teren de joacă generos. Din 2 pahare cu făină, unul cu apă şi puţin colorant alimentar, prepară o cocă. Întinde-o pe masă şi dă-i copilului să decupeze cu ajutorul formelor pentru prăjituri (discuri, steluţe etc.).
Garantat o să îi placă. Apoi coace-le şi păstrează-le, pentru că le puteţi folosi ca „premii” sau „puncte” atunci când jucaţi alte jocuri.
Ia câteva cutii şi pune în ele boabe de cafea, de fasole, orez, bile de mărgele sau nasturi. Invită-i pe toţi ai casei să ghicească ce anume se ascunde în cutie doar după zgomotul produs prin scuturarea acesteia.
Ţineţi şi un clasament, pentru a-l recompensa pe cel mai priceput dintre jucători. Sau pentru a-i da o pedeapsă hazlie ultimului clasat.
Pune o pălărie în mijlocul camerei şi staţi în jurul ei, la o distanţă de aproape 2 metri. Fiecare participant la joc primeşte câte un pachet de cărţi de joc. Aruncaţi pe rând cu cărţi de joc în centrul pălăriei şi ţineţi evidenţa la câte a reuşit fiecare să introducă în pălărie.
Acest tip de joc se pretează mai bine copiilor, pentru că dacă în el veţi intra şi voi, adulţii, lupta este inegală. Aşa că e de preferat să chemi mai mulţi prieteni de-ai copilului (că doar şi ei se plictisesc în casă, nu?!) şi să le propui acest concurs.
Fiecare participant intră, până la brâu, într-un sac (sau o faţă de pernă mare!), şi încearcă să ajungă primul la linia de sosire stabilită de tine. Recomandarea noastră este ca acest joc să se desfăşoare pe un traseu fără... obstacole sau, cel mai bine, pe holul locuinţei.
Nu de alta, dar cei mici nu sunt chiar maeştri ai echilibrului şi e bine să nu întâmpine probleme în timpul probei. Pregăteşte pentru învingător coifuri colorate. Organizează mai multe runde, aşa încât toată lumea să câştige, pe rând, dacă se poate.