Am născut. După cât timp îmi vine menstruaţia?

Se spune că gravidele, pe lângă faptul că în pântecul lor se produce o minune, crescând în ele, dintr-un spermatozoid şi un ovul, o nouă viaţă, sunt mult mai frumoase. Faţa şi pielea le luceşte şi au în ochi o licărire aparte. Femeile însărcinate vorbesc cu fătul şi-l simt cum creşte şi cum dă semne că se dezvoltă în burtică, între mamă şi făt creându-se o legătură aparte.

Alăptarea

Specialiştii spun că venirea din nou a menstruaţiei după naştere este determinată de faptul dacă alăptezi sau nu. Dacă nu îţi hrăneşti puiul la sân, menstruaţia ar trebuie să îţi vină cam după 1 lună jumate-2, iar dacă da, medicii spun că perioada variază de la mămică la mămică. Astfel că, la unele lăuze menstruaţia poate veni după câteva luni indiferent dacă alăptează sau nu, iar la altele poate apărea după ce a trecut perioada de alăptare a sugarului.

Atenţie! Unii doctori le sfătuiesc pe mămicile cărora le-a venit menstra la scurt timp după naşterea pe cale normală să nu utilizeze tampoane (cele interne se numesc aşa) la prima sângerare după sarcină, deoarece explică ei: corpul se vindecă după acest eveniment, iar aceste ob-uri ar putea crea leziuni.

De ce unora le vine mai repede?

Unele mămici se întreabă de ce acelora care nu alăptează le vine menstruaţia după atât de puţin timp, faţă de celelalte mămici care îşi hrănesc bebeluşul normal, la sân? Doctorii spun că cele care îşi hrănesc natural micuţii nu au menstră deoarece este vorba despre ceva hormonal. Astfel că, hormonii care ajută la producerea laptelului matern (prolactina) cumva îi suprimă pe cei de reproducere, notează cei de la healthline.com Ca urmare a acestui fapt, nu va mai apărea ovulaţia, aşadar, nu se va declanşa nici menstruaţia.

Poţi rămâne însărcinată dacă alăptezi?

Multe mame folosesc această metodă de prevenţie a sarcinii. În perioada de alăptare foarte puţine femei pot rămâne gravide, înregistrându-se 1 sarcină la 100 de femei care îşi hrănesc copiii la sân. Această statistică a fost prezentată de Asociaţia Specialiştilor în Sănătate Reproductivă (Association of Reproductive Health Professionals). Metoda este valabilă doar pentru cele care alăptează în continuu, de la sân şi nu cu ajutorul laptului praf şi a biberonului, adică ele îşi hrănesc bebele, cel puţin o dată la 4 ore în timpul zilei şi la fiecare 6 ore. Totuşi medicii spun că nu este o metodă 100% sigură. Dacă încă alăptezi şi ţi-a venit menstruaţia, de acum în colo, nu vei mai fi protejată de o viitoare sarcină!

Menstruaţia după naştere

Unele mame sunt curioase dacă după ce au născut, menstra va fi altfel, adică dacă vor mai avea dureri, dacă sângerarea va fi mai multă sau mai puţin abundentă ori dacă va ţine mai multe sau mai puţine zile.

Specialiştii menţionează că acest lucru diferă de la caz la caz şi că te poţi confrunta cu următoarele aspecte în timpul menstruaţiei: apariţia unor cheaguri mici de sânge, dureri mai mici sau mai mari decât ai fost obişnuită până atunci, un flux sanguin mai mare, menstră care crezi că s-a oprit apoi iar porneşte. Toate acestea este posibil să dureze până se reglează menstruaţia.

Când să te îngrijorezi

Dacă ţi se întâmplă unul sau mai multe simptome dintre acestea: schimbi mai mult de un absorbant la fiecare oră, ai dureri mari, febră sau dacă menstruaţia este abundentă timp de o săptămână, mergi neapărat la doctor. Dacă observi orice alte semne care ţi se par anormale la menstruaţia ta, anunţă doctorul.

Mai multe