Ai un copil timid? Există şi avantaje!

13 martie 2017   Discuții între mămici

Ai vrea să ai un copil mai vorbăreţ, sociabil, care nu întâmpină dificultăţi de interacţionare cu alţi copii sau tineri de vârsta lui. Nu este tocmai o problemă timiditatea. Poate fi ceva trecător.

Îţi alege prietenii cu grijă

Ca părinte, te poţi bucura şi de avantaje. De exemplu, rareori va avea probleme la şcoală.

Nu va fi agresiv, va da ascultare profesorilor şi va respecta regulile, concentrându-se mai mult pe învăţat. Este atent când îşi alege prietenii şi-şi păstrează relaţiile de amiciţie uneori pentru întreaga viaţă.

Aşa-l ajuţi să fie mai puţin timid!

Creşte-i stima de sine

Pentru a-l ajuta să-şi depăşească temerile, sporeşte-i încrederea că va găsi propriile soluţii.

Îndeamnă-l să găsească rezolvări la diverse probleme cu care se confruntă, să fie creativ, să spună ce-şi doreşte, ca să se obişnuiască să-şi spună opiniile.

Permite-i să-şi înfrunte temerile

Evită să-l forţezi să facă ceva pentru care nu este pregătit şi nu-i pretinde să reuşească de la prima încercare. Greşind va crede că te-a dezamăgit şi va renunţa să încerce din nou. Un alt truc este să nu-l protejezi excesiv. Mai bine lasă-l să-şi înfrunte singur temerile.

Arată-i că, pentru tine, e deja cum vrea să devină

Dacă pe el îl deranjează faptul că e timid, tu, ca părinte, nu-i pune eticheta aceasta, ci tratează ca pe un copil sociabil şi deschis, aşa cum şi-ar dori şi el să fie. Compararea în sens peiorativ cu alţi copii îl va face să se închidă în sine şi să-şi piardă încredere.

Găseşte-i activităţi extraşcolare

Pasiunile îl fac pe orice copil să se simtă special şi-l vor ajuta să intre în vorbă cu copii de vârsta lui. Poate că nu-ţi e pe plac ce alege el, dar trebuie să-l laşi să încerce orice-l atrage până găseşte ceea ce i se potriveşte.

Mai multe