Cum să avem grijă de sănătatea celor mici, încă din primele luni de viaţă
În mod natural, orice mamă îşi doreşte tot ce e mai bun pentru copilul ei, iar grija pentru sănătatea celui mic este unul dintre principalele aspecte pe care ar trebui să le luăm în considerare. Odată cu naşterea copilului, apar noi responsabilităţi, dar şi nevoia de a-l îngriji corespunzător, astfel încât să îi asigurăm un start bun în viaţă şi o dezvoltare optimă.
Orice părinte are numeroase întrebări când vine vorba de îngrijirea celui mic, de la alăptat, schimbarea scutecului şi până la modul de recunoaştere a primelor semne care pot indica o problemă de sănătate. Iată câteva sfaturi care se pot dovedi de ajutor în acest sens:
Alăptarea corectă
Alăptarea este principala metodă de hrănire a bebeluşului în primele luni de viaţă, care îi asigură acestuia nutrienţii de care are nevoie. În mod normal, este recomandat ca bebeluşii să fie hrăniţi atunci când le e foame, iar principalele semne pot fi plânsul sau faptul că introduce degetele în gură. Un nou născut ar trebui să fie hrănit la fiecare două sau trei ore, timp de 10-15 minute la fiecare sân. În cazul în care optăm pentru biberon, bebeluşul va avea nevoie de aproximativ 60-90 de mililitri la fiecare hrănire.
După hrănire, trebuie să ne asigurăm că bebeluşul va elimina aerul înghiţit, pentru a evita colicile sau durerile de burtică. Poziţia corectă este să ţinem copilul pe umăr, susţinându-i funduleţul cu mâna şi bătându-l uşor pe spate. Cel mic ar trebui să eructeze de fiecare dată când schimbi sânul sau după ce a terminat de mâncat.
Ora de baie
În primele zile de viaţă ale celui mic, nu este absolut necesar să îi facem baie. În schimb, va avea nevoie să îi curăţăm faţa, gâtul, mâinile şi funduleţul cu mare grijă. Atunci când vine momentul să îl spălăm, trebuie să ne asigurăm că cel mic este treaz şi într-o bună dispoziţie, iar apa are o temperatură optimă.
Acest ritual de îngrijire este esenţial pentru sănătatea pielii bebeluşului. Totuşi, unele afecţiuni, precum dermatita atopica - o stare genetică programată, pot să apară în primele luni de viaţă ale copilului. Este important să verificăm cu atenţie pielea bebeluşului atunci când îi facem baie pentru a vedea dacă este foarte uscată, dar şi dacă cel mic are mâncărimi cutanate.
Schimbatul scutecului
Scutecul bebeluşului trebuie schimbat des. Dacă lăsăm prea mult timp un scutec umed sau murdar, se pot acumula bacterii care pot duce la apariţia unor probleme ale pielii. Una dintre cele mai frecvente probleme este eritemul de scutec, însă aceasta poate trece în câteva zile prin aplicarea unei creme şi cu ajutorul băilor calde, spre deosebire de dermatita atopică, atunci când nu este indicată baia caldă prelungită.
De asemenea, după fiecare schimbare a scutecului, este important să aplicăm o cremă specială care ajută la prevenirea apariţiei iritaţiilor pielii. Nu trebuie să uităm să ne spălăm bine pe mâini de fiecare dată.
Etapa diversificării
Diversificarea este o etapă esenţială pentru dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a bebeluşului, fiind momentul în care se va obişnui cu hrana solidă şi noi alimente, după perioada alăptării. De regulă, diversificarea începe de la şase luni, când cel mic poate sta în fund singur şi îşi poate ţine capul drept, îşi coordonează bine mâinile, ochii şi gura, astfel încât poate observa mâncarea, o poate apuca cu mâinile şi o poate duce singur la gură şi nu mai are reflexul de a respinge mâncarea cu limba, fapt ce l-ar putea împiedica să înghită hrana.
Pentru o hrănire corectă şi pentru a ne asigura că acesta primeşte toţi nutrienţii necesari, putem prepara diferite reţete de piureuri, evitând sarea şi zahărul. Putem introduce câte un aliment nou la fiecare trei sau patru zile. Chiar dacă am început diversificarea, nu trebuie să renunţăm complet la alăptat. Pe măsură ce se va adapta noii alimentaţii, bebeluşul va începe să consume treptat mai puţin lapte, lăsând loc meselor solide.
Aşadar, este important să ştim ce trebuie să facem pentru a-l îngriji corect pe cel mic, fie că e vorba de alimentaţie, ora de baie sau schimbatul scutecului. La fel de important este să urmărim toate semnele care pot indica o problemă de sănătate şi să acţionăm la timp.
Sursă foto: Shutterstock