Vitamina D combate rahitismul

22 ianuarie 2010   Copii

Principalul risc pentru sănătatea unui copil care nu stă suficient timp la soare este rahitismul, o afecţiune provocată de carenţa de vitamina D din organism, necesară pentru remineralizarea ţesutului osos. Boala se manifestă în primele săptămâni de la naştere, dar poate fi prevenită prin administrarea unor suplimente cu vitamina D.

Copiii născuţi prematur şi cei care trăiesc în zone foarte poluate prezintă un risc mai mare decât restul de a face rahitism, spun specialiştii. Rahitismul se diagnostichează între 3-6 luni şi evoluează pâna la vârsta de 2 ani. Deşi riscanţi din acest punct de vedere sunt primii doi ani de viaţă, boala poate fi diagnosticată la orice vârstă, inclusiv la maturitate.

Principalele semne de boală se observă îndeosebi la nivelul sistemului osos. Astfel, la nivelul craniului apare o adâncitură, iar la cel al toracelui apar mici umflături de o parte şi de alta a sternului. Mai exact, acesta iese în evidenţă, iar coastele inferioare se îndepărtează. De asemenea, din cauza tonusului muscular scăzut, abdomenul este mai destins. Totodată, se înregistrează frecvent fracturi ale oaselor.

Prevenirea rahitismului se face prin administrarea de suplimente cu vitamina D încă din perioada prenatală. Suplimentele se vor administra din primele zile de naştere, timp de 18-24 de luni fără oprire. După ce copilul împlineşte doi ani, va lua vitamina D pânp la vârstade cinci ani doar în anotimpul rece. Medicii atenţionează asupra administrării unei cantităţi prea mari de vitamina D. În cazul supradozajului, copilul nu mai are poftă de mâncare şi plânge tot timpul.

Diagnosticul de rahitism îl poate pune doar medicul pediatru pe baza unui set de analize. Acesta va solicita o radiografie la încheietura mâinii şi torace, pentru a observa eventualele modificări ale oaselo. De asemenea, va verifica nivelul calciului şi va solicita analiza numită fosfataza alcalină, care este un indicator chimic al rahitismului.

Mai multe