VIDEO: Protejează-l pe cel mic de căldură!

7 iulie 2015   Copii

Tot citim sau auzim că, pe caniculă, copiii sunt mai expuşi riscurilor în ceea ce priveşte sănătatea. De ce? Înainte de împlinirea vârstei de doi ani, copiii nu au definitivate mecanismele de autocontrol al temperaturii. De aceea, cei mici se pot deshidrata mai uşor acum, mai ales că pe căldură pierd mai multe săruri minerale prin transpiraţie. Iată ce măsuri este bine să iei! Asigură-te că bea suficientă apă! Pe căldură, copiii trebuie să bea în jur de un litru de apă plată pe zi. De asemenea, sucurile naturale de fructe făcute în casă nu numai că îl hidratează, ci îi furnizează şi numeroase vitamine şi minerale.

Ceaiurile îndulcite cu miere, compoturile şi supele sunt alte opţiuni sănătoase de hidratare pe caniculă. Nu aştepta ca micuţului să i se facă sete, dă-i să bea lichide cât mai des. De asemenea, include mai des în dieta copilului fructe (mai ales zemoase) şi legume proaspete.

Alege pentru această perioadă hăinuţe de culori deschise, din bumbac sau de in, cât mai lejere. Dacă îl îmbraci mai gros, cel mic va transpira mult mai uşor, mai ales că micuţii sunt activi. Un element vestimentar care nu trebuie să lipsească este pălăriuţa. Alege una din material textil sau din paie, nu din plastic, pentru că aceasta se va încălzi uşor.

Copiii expuşi la soare trebuie protejaţi neapărat cu creme de fotoprotecţie cu SPF ridicat (40, 50+), însă numai dacă micuţul are peste şase luni! „Nu uitaţi că expunerea brutală la soare în copilărie şi arsurile solare reprezintă factor de risc pentru apariţia mai târziu a cancerului cutanat, inclusiv a melanomului malign!

Pielea are memorie şi va ţine minte toate agresiunile la care a fost supusă în copilărie”, avertizează dr. Oana Clătici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Pentru copiii care merg la plajă, orele de expunere optime sunt 08.00 -10.00 şi după ora 16.00. Aplicaţi crema de fotoprotecţie cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

Mai multe