VIDEO: Când au nevoie copiii de suplimente alimentare
Părinţii sunt tentaţi să le dea copiilor suplimente alimentare mai ales atunci când aceştia sunt mofturoşi la mâncare şi când răcesc. Medicii atrag atenţia că aceste suplimente nu trebuie să înlocuiască alimentaţia echilibrată a copilului, ci să o completeze.
Până la vârsta de trei ani, este necesar ca orice astfel de suplimente să fie administrate numai la recomandarea medicului pediatru. Există unele vitamine de care copilul are absolut nevoie, precum vitamina D, în timp ce altele se vor da în funcţie de nevoile fiecărui copil. De cele mai multe ori, medicii prescriu suplimente copiilor aflaţi în convalescenţă, celor care nu au poftă de mâncare şi pentru imunizare, înainte sau în timpul frecventării colectivităţii (grădiniţă). În general, la bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, nu este nevoie de administrarea de suplimente, deoarece majoritatea formulelor sunt îmbogăţite cu vitamine şi cu minerale.
Vitamina D se dă neîntrerupt până la 2 ani
Fie că a fost alăptat sau hrănit cu lapte praf, copilul are nevoie de vitamina D, care se va administra încă din primele zile de viaţă până la vârsta de doi ani. Dozele recomandate sunt de 10-20 micrograme de vitamina D/zi (400-800 UI/zi). După această vârstă, vitamina D este necesară numai în sezonul rece (în toate lunile cu „r”). Lipsa acestei vitamine poate da rahitism carenţial, manifestat prin deformări osoase. Tot în perioada de creştere, medicul poate recomanda suplimente de calciu şi de fier. Nu se depăşeşte doza recomandată, supradozările putând da reacţii toxice.
Ajută la întărirea imunităţii
În primii ani de viaţă, copiii răcesc frecvent, mai ales la intrarea în colectivitate. În acest sens, pe lângă alimentaţia echilibrată, din care nu trebuie să lipsească fructele, legumele şi lactatele, suplimentele alimentare ajută la întărirea imunităţii. Copiilor li se pot da siropuri sau comprimate masticabile pe bază de echinaceaa, propolis, zinc şi vitamina C, atât preventiv, cât şi în cazul în care a contractat deja o infecţie respiratorie. Se recomandă administrarea de astfel de suplimente pentru o perioadă de una-două săptămâni în cazul copiilor care suferă de diverse afecţiuni acute de gravitate uşoară spre medie, cum ar fi virozele respiratorii sezoniere.
Ce precauţii se impun
Pentru copii, se vor alege numai suplimente alimentare destinate lor, în niciun caz cele pentru adulţi. Pentru copiii până la trei ani se recomandă suplimentele sub formă lichidă (siropuri, picături, pulbere), iar cei peste această vârstă pot lua tablete masticabile. Se va citi întotdeauna prospectul şi recomandările privind modul de administrare. Sunt de evitat suplimentele alimentare care conţin zahăr, îndulcitori (aspartam), conservanţi şi coloranţi artificiali. Multivitaminele nu se lasă la îndemâna copiilor.