Vara, taberele înlocuiesc calculatorul
Anul acesta, mii de elevi vor pleca în tabere pe banii statului. Locul unde se desfăşoară taberele, condiţiile de înscriere şi perioada lor le poţi afla dacă te adresezi Inspectoratului şcolar din judeţul tău.
Ca să poţi prinde un loc, ar fi bine să te grăbeşti! În general, în cazul unei tabere sociale, cazarea, masa şi transportul sunt plătite de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST). Ieftin în excursie cu cercetaşii
Copiii care fac parte din Cercetaşii României pot pleca în tabere la munte cu un „buget“ minim. Condiţia: să plătească o taxă modică anuală, cuprinsă între 50 şi 100 de euro, la organizaţia din judeţ.
Cercetaşii României organizează şi tabere fără bani. De exemplu, anul acesta, filiala Braşov „Virgil Oniţiu“ face înscrieri pentru taberele sociale de la Zărneşti.
Pachetele, de care pot beneficia în special tinerii marginalizaţi, cu dizabilităţi sau care fac parte din alte grupuri defavorizate (spre exemplu, copiii proveniţi din familii cu venituri mici), includ cazare, masă şi tot felul de activităţi recreative.
Programul taberelor gratuite se desfăşoară până în toamnă, spre finele lunii octombrie, în serii de câte trei nopţi şi patru zile.
Pot participa copiii şi tinerii cu vârste între 7 şi 26 de ani, în grupuri de 8 până la 10 persoane. Înscrierile pentru tabără se fac exclusiv pe internet, pe site-ul www.tineripentruolumemaibuna.ro, unde poţi afla şi alte detalii despre ofertele de tabără.
Dacă vrei ca micuţul tău să se bucure de o vacanţă de neuitat, să ştii că agenţiile de turism au oferte avantajoase de tabere pentru copii.
Trebuie doar să ştie cum vrea să-şi petreacă timpul. De la tenis la echitaţie, de la înot la drumeţii pe munte şi de la cursuri de fotografie sau de pictură şi până la diferite jocuri antrenante cum este paintballul - toate se regăsesc în ofertele taberelor tematice puse la dispoziţie de agenţiile de turism.
În plus, sub îndrumările şi supravegherea unui personal calificat, tinerii sunt educaţi să acţioneze în spirit „eco“, sunt stimulaţi să opteze pentru lucrul în echipă şi au ocazia să-şi descopere şi să-şi dezvolte aptitudinile fizice, civice, culturale, artistice şi sociale.
Aceste tabere pot fi o opţiune dacă ai luat în calcul din timp un buget serios pentru vacanţa celui mic, deoarece pleacă de la câteva sute de lei şi pot depăşi chiar 2.000 de lei!
Unele dintre cele mai căutate pachete turistice cu 7 zile/6 nopţi de cazare sunt cele cu destinaţia litoralul românesc (Costineşti) sau spectaculosul Transfăgărăşan.
Ofertele agenţiilor de turism includ activităţi fizice şi educative, completate, pe litoral, de seri de dans, un bal mascat şi jocuri educative menite să le aprofundeze cunoştinţele de limba engleză/ germană/franceză.
În excursiile pe Transfăgărăşan, se pot face vizite la: Barajul Vidraru, Bâlea Lac, Mănăstirea Curtea de Argeş etc. Totul, cu plecare din Bucureşti, ajunge la suma de 700 de lei.
Şcolile de vară, pentru cei care stau în oraş
Organizatorii particulari de şcoli de vară au pregătit tot felul de activităţi extraşcolare. Mini-excursii, unde se pot vizita obiective turistice din zonă, fabrici de dulciuri sau de jucării, grădini zoologice, botanice şi muzee.
Dar pot face şi vizite la SMURD, unde îi vor cunoaşte pe adevăraţii „super-eroi“. În vacanţă, puştiul tău are ocazia să înveţe limbi străine sau să cânte la un instrument muzical, pentru că sunt multe şcoli care oferă cursuri atractive. Dezavantajul este că ai nevoie de conexiune la internet ca să găseşti aceste oferte.
În taberele sociale, sunt oferite gratuit masa şi cazarea, dar intrările la muzee sau biletele
la eventualele concerte nu sunt acoperite.
SFAT: Alege un rucsac potrivit pentru înălţimea copilului tău.