Tusea la copii. Când mergem la doctor?

29 martie 2016   Copii

Tusea bebeluşului poate însemna mai multe lucruri, dar de cele mai multe ori nu este o problemă gravă, fiind doar consecinţa unei răceli. Totuşi, pentru părinţi este îngrijorător să-l vadă pe cel mic tuşind. În plus, există mai multe tipuri de tuse şi puţini părinţi reuşesc să facă diferenţa între ele. De aceea este recomandat să mergi cu copilul la doctor pentru a determina ce fel de tuse este şi ce tratament trebuie urmat. Iată totuşi câteva informaţii generale pentru a şti când este cazul să suni urgent doctorul, indiferent de oră, şi când poţi să aştepţi.

În primul rând, e bine de ştiut că tusea este metoda prin care organismul încearcă să menţină căile respiratorii libere, curăţând gâtul de spută. De aceea este foarte important ca tusea să nu fie inhibată şi să nu se administreze antitusive. Secreţiile trebuie eliminate deoarece, prin stagnarea lor în căile respiratorii, se poate ajunge la suprainfecţie bacteriană.

Atenţie! Copiii sub 3-4 luni nu tuşesc, aşa că, dacă o fac, este timpul unei vizite la doctor. După 1 an, tusea este mai puţin alarmantă. În cele mai multe cazuri, şansele sunt ca tusea să nu fie nimic mai mult decât o răceală. Atât timp cât copilul se hrăneşte normal, bea lichide iar respiraţia nu este şuierătoare, atunci tusea nu e un motiv de panică. Dacă însă cel mic tuşeşte foarte tare, are temperatură mare şi se chinuie să respire, poate fi vorba de o infecţie. În acest caz, medicul poate prescrie antibiotice, dar nici acestea nu vor calma tusea imediat.

Tusea poate fi şi un semn de astm, mai ales dacă durează de foarte mult timp, se înrăutăţeşte noaptea şi se declanşează când cel mic face efort.

Există câteva măsuri simple care pot fi luate acasă pentru a calma tusea copilului, înainte de a merge la doctor. Una dintre ele este hidratarea. Ai grijă ca cel mic să bea suficiente lichide, pentru a nu se deshidrata şi pentru a subţia astfel secreţiile nazale şi a ajuta la eliminarea sputei. În cazul în care bebeluşul are sub 6 luni, laptele matern este tot ceea ce-i trebuie.

Un alt lucru care ajută la ameliorarea tusei este folosirea unui umidificator, dacă este cazul, deoarece aerul uscat irită şi mai tare gâtul. De asemenea, umiditatea scăzută a fost asociată cu frecvenţa apariţiei infecţiilor tractului respirator.

Şi expunerea la aburi calzi ajută. Poţi da drumul la apă fierbinte la duş şi să ţii copilul în aburi 10-15 minute. Aerul cald îi va înmuia mucozităţile şi astfel se vor elibera căile respiratorii.

Pediatrii mai recomandă ca, în cazul în care cel mic vomită din cauza tusei, să îi dai mai puţin de mâncare şi mai des, deoarece s-a demonstrat că vomatul produs de un acces de tuse este mai des întâlnit în cazul unui stomac plin.

Un alt lucru care ajută la calmarea tusei şi subţierea secreţiilor din gât este mierea, câte 2-5 ml (1/2 sau 1 linguriţă) de câteva ori pe zi. Atenţie, mierea se poate administra doar copiilor mai mari de 1 an!

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro

Mai multe