Sfaturi pentru îngrijirea dinţilor de lapte

1 septembrie 2015   Copii

În general, primii dinţişori apar în jurul vârstei de 4-7 luni, în funcţie de modul de dezvoltare a fiecărui copil în parte. Primele semne ale apariţiei dinţilor sunt salivarea excesivă şi nevoia de a pune în gură jucăriile sau alte obiecte.

În perioada apriţiei dinţilor, copiii devin agitaţi deoarece se confruntă cu un disconfort. Uneori, ei pot face febră, refuză să mănânce, dorm mai puţin, iar pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste această perioadă, oferă-i celui mic un inel de dentiţie rece şi masează-i gingiile cu degetul învelit în tifon. Există şi unele geluri pentru dentiţie, care ameliorează durerile gingivale, însă acestea trebuie folosite doar la recomandarea medicului. De când este indicată spălarea danturii Micuţii ar trebui spălaţi încă de la apariţia primului dinte, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu o periuţă specială, moale, care să nu-i rănească gingia şi cu o pastă specială pentru copii, ne recomandă medicul stomatolog Simona Groza.

Pentru început, părinţii pot curăţa primii dinţişori şi cu degetul învelit în tifon. Pentru ca micuţul să nu se sperie, ba mai mult chiar, să-l îndrăgească, părinţii trebuie să o facă prin joc. În felul acesta copilul se va obişnui şi va face din periaj o rutină.

Până pe la vârsta de 7 ani, copilul nu va şti cum să se perieze corect, însă e important ca părintele să-l lasă să descopere singur, dacă cel mic îşi doreşte. Ulterior, mama sau tata trebuie să-i verifice dinţii pentru a vedea cât de bine i-a curăţat, iar unde este nevoie, să mai insiste cu periajul.

Cel mic ar trebui să fie adus la stomatolog pentru prima dată începând cu vârsta de 3 ani, recomandă medicul Simona Groza. La prima consultaţie, prichindelul se va familiariza cu medicul, cu instrumentarul şi cu regulile pentru efectuarea periajului corect.

După 6 ani, când va apărea primul dintre permanent, copilul va veni mai des la stomatolog, iar periajul făcut acasă de către copil trebuie alternat şi cu periajul profesional la cabinetul stomatologic.

Cum previi apariţia cariilor la copii

Dulciurile, inclusiv fructele proaspete şi uscate, sucurile, untul de arahide şi produsele bogate în amidon contribuie la apariţia cariilor. După consumarea acestor produse, este bine ca micuţul să-şi clătească gura cu un pahar cu apă. De asemenea, evită să laşi copilul să adoarmă cu biberonul în gură, doarece se favorizează dezvoltarea bacteriilor şi, respectiv, a cariilor dentare.

Dr. Simona Groza, medic stomatolog clinica Simostom, Botoşani

Tel: 0740011701

Începând cu vârsta de 3 ani, copilul trebuie învăţat şi obişnuit să-şi efectueze singur periajul de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), timp de 3 minute. Apariţia oricărui simptom sau modificarea structurii dintelui la copil trebuie tratate imediat deoarece afecţiunile dinţilor la copii evoluează rapid şi pot produce infecţii.

Cariile dinţilor de lapte trebuie curăţate şi îndepărtate pentru a preveni pierderea timpurie a dintelui, el fiind foarte important în vorbire, masticaţie şi pentru a nu influenţa negativ creşterea dintelui permanent. Nu uitaţi că sănătatea dinţilor şi zâmbetul frumos la un copil depind de părinţi.

Mai multe