Sfatul stomatologilor pentru părinţi: păstraţi dinţii de lapte ai copiilor!
Pentru a sărbători această nouă etapă în viaţa celui mic, este bine că părinţii să-şi amintească să înlocuiască dintele de sub perna lui cu o sumă modică de bani, aşa cum este tradiţia zânei Măseluţă.
Ce faci cu dintele după ce-l iei de sub perna copilului? Unii oameni îi păstrează, dar mulţi pur şi simplu îi aruncă. La urma urmei, ce poţi face cu un dinte de lapte care i-a căzut copilului tău?
Dinţii de lapte, sursă de celule stem
„Un studiu realizat în anul 2003 a arătat că dinţii de lapte sunt o sursă bogată de celule stem. Ele sunt precum protocelulele care pot fi cultivate în mai multe tipuri de celule, dacă este necesar. Acest lucru înseamnă că, dacă mai târziu în viaţă, un copil are nevoie de ţesut înlocuitor indiferent de motiv, celulele stem din dinţii lor de lapte pot fi folosite pentru a creşte ţesutul necesar. Potenţial, practica de stocare a dinţilor de lapte ar putea salva vieţi şi trata o varietate de boli”, explică dr. Andra Custură.
Iată ce trebuie să ştiţi despre stocarea dinţilor de lapte şi rolul lor în problemele de sănătate, din detaliile oferite de doctor Andra Custură!
După cum se pare, dinţii de lapte într-adevăr pot aduce noroc, dar este vorba mai puţin despre magie şi mai mult despre un tip de medicament – deşi medicina modernă este destul de uimitoare!
Dinţii sunt plasaţi într-un seif cu azot lichid de crioconservare
În anul 2003, un studiu a descoperit că dinţii de lapte conţin celule stem şi că, dacă sunt păstraţi imediat după ce au căzut, celulele stem pot fi stocate ani de zile şi păstrate în cazul unor probleme medicale care pot apărea mai târziu. Aşa că, dacă ai crezut că obţinerea unei sume de bani în schimbul unui dinte este un lucru foarte interesant, ce spui despre faptul că în acest fel poţi obţine şansa de a creşte orice fel de ţesut, de la celulele inimii la celulele creierului şi repararea ţesuturilor deteriorate, lucru care este şi mai interesant.
„Dar există o regulă esenţială: dinţii pentru copii trebuie să fie păstraţi în stare proaspătă şi să fie integri, nu afectaţi de carie sau de infecţii. Celulele stem se degradează şi îşi pierd eficacitatea în timp dacă nu sunt stocate şi depozitate corect! În străinătate, părinţii pot folosi servicii specializate pentru a păstra în mod corespunzător dinţii copiilor lor.
Dinţii sunt plasaţi într-un seif cu azot lichid de crioconservare şi în acest caz celulele stem vor rămâne intacte şi utilizabile peste ani de zile. Sper că vom reuşi să facem şi noi aşa ceva în România şi că educaţia medicală va creşte şi la noi în ţară şi vor fi din ce în ce mai mulţi oameni atenţi la aceste detalii care pot salva viaţa în situaţii de criză”, adaugă dr. Andra Custură.
În cazul în care, mai târziu, chiar şi la maturitate, copilul are nevoie de celule stem, dinţii sunt scoşi din depozitare şi transportaţi la medicul care va extrage din acei dinţi celulele salvatoare.
Se pare că toate culturile care au avut superstiţii cu privire la puterea dinţilor de lapte au fost, într-un mod ciudat, destul de adevărate!