Până când îi dai vitamina D

22 februarie 2016   Copii

n lucru esenţial pe care orice mămică trebuie să îl ştie este că micuţii au nevoie de suplimente de vitamina D încă din primele zile de viaţă. Această substanţă previne instalarea rahitismlui, o boală frecvent întâlnită la copiii cu dificultăţi de asimilare a calciului în organism, explică medicul pediatru Andreea Alexandra Oprean.

Vitamina D reabsoarbe calciul şi fosforul din intestin şi le depune în zonele unde organismul are nevoie, în special în oase. Această vitamină contribuie la dezvoltarea dinţilor, la creşterea armonioasă, la funcţionarea normală a sistemului muscular, precum şi la întărirea sistemului imunitar.

Există studii care au demonstrat implicarea ei şi în prevenirea unor probleme de sănătate ale adultului, precum diabetul zaharat de tip 2, scleroza multiplă, cancerul şi obezitatea, completează medicul pediatru. Formele sub care este întâlnită sunt D2 (ergocalciferol) şi vitamina D3 (colecalciferol). Cum şi când se administrează Potrivit medicului pediatru Andreea Alexandra Oprean, profilaxia rahitismului se efectuează cu suplimente de vitamina D3 începând cu vârsta de 10 zile a sugarului, până la 2 ani.

Doza recomandată este de 500-1.000 UI/zi, echivalentul a 1-2 picături. După vârsta de 2 ani, se recomandă continuarea administrării vitaminei D până la vârsta de 7 ani, în lunile de toamnă şi iarnă, când scade intensitatea razelor solare. Apoi, se mai poate efectua o cură înainte de intrarea în pubertate, cu suplimente sub formă de comprimate masticabile, recomandă medicul pediatru.

Unii copii necesită doze curative de vitamina D. Este vorba despre cei care prezintă deja simptomele rahitismului: lipsa poftei de mâncare, transpiraţie în exces în zona cefei, fruntea proeminentă, bombarea fontanelei (moalele capului), toracele evazat, deformări ale membrelor.

În acest caz, se administrează doze mai mari de vitamina D (4-8 picături/zi), pe perioada a 2-3 luni, concomitent cu suplimente de calciu şi/sau acizi graşi Omega-3.

Toate acestea se efectuează doar la recomandarea medicului pediatru, deoarece există riscul de depunere a calciului în rinichi sau a intoxicaţiei cu vitamina D. Există şi varianta administrării de vitamina D pe cale injectabilă, însă este mai puţin utilizată, susţine medicul pediatru.

Este bine de ştiut că atât copiii alăptaţi, când şi cei hrăniţi cu formulă de lapte necesită supliment de vitamina D3.

Dr. Andreea Alexandra Oprean

medic specialist în pediatrie, Hyperclinica MedLife, Cluj-Napoca

Vitamina D3 se sintetizează în stratul superior al pielii, epidermă, sub acţiunea razelor ultraviolete. Din acest motiv, este recomandată expunerea la soare a copilului minim 15 minute pe zi, cu protecţia corespunzătoare a capului, pentru prevenirea insolaţiei.

Cele mai bogate surse alimentare de vitamina D sunt: peştele gras (hering, sardină, ton, macrou, somon), uleiul de peşte (morun, ton, calcan), gălbenuş, ficat de viţel, unt, lapte integral şi lactate nedegresate, cereale, nuci, ciuperci.

Mai multe