Obezitatea poate cauza boli ale tiroidei
Pe aceeaşi temă:
Nu puneţi şuncă în sendvişurile copiilor!
Somnul de week-end apără copiii de obezitate
Până nu demult, se credea că dereglările tiroidei pot duce la obezitate. Un studiu al unor cercetători italieni a demonstrat însă contrariul: obezitatea poate contribui la dereglarea activităţii glandei tiroide.
Această descoperire este importantă deoarece tiroida este glanda responsabilă, printre altele, cu controlul metabolismului şi al creşterii. La copiii cu o greutate mai mare decât cea normală s-a observat o inflamaţie a tiroidei similară cu cea produsă în cazul bolii Hashimoto, când sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Concluziile cercetării au fost că excesul de grăsime duce la modificarea nivelului de hormoni secretaţi de tiroidă. Deocamdată nu se ştie dacă slăbitul remediază problema şi duce la o funcţionare normală a tiroidei, deşi testele au sugerat o activitate aparent normală a tiroidei după pierderea în greutate.
Ce greutate ar trebui să aibă copilul?
Pentru a răspunde la această întrebare, calculează-i indicele de masă corporală împărţind greutatea la înălţimea la pătrat. Valorile acceptate pe plan internaţional ca limita inferioară pentru obezitate sunt:
- 20.09 pentru baieţi şi 19.81 pentru fete, la 2 ani
- 19.30 pentru baieţi şi 19.17 pentru fete, la 5 ani
- 24.00 pentru baieţi şi 24.11 pentru fete, la 10 ani
- 28.30 pentru baieţi şi 29.11 pentru fete, la 15 ani
- 30 pentru băieţi şi pentru fete, la 18 ani
Poţi preveni obezitatea prin dietă
Consumul de alimente în exces, activitatea fizică redusă şi mesele copioase sunt primele cauze ale creşterii de greutate. De aceea, poţi preveni apariţia obezităţii (care nu este cauzată de dereglări ale glandelor endocrine) printr-o dietă echilibrată:
- Redu-i consumul de dulciuri şi băuturi carbogazoase, la fel ca şi cel de alimente tip fast food, care conţin foarte multe calorii.
-
Pentru a vedea dacă ai o greutate normală dă click aici.