O alimentaţie corectă previne obezitatea la copii

7 martie 2011   Copii

Prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, împreună cu fundaţia Prais, transmit prin Mişcarea Naţională „Şi eu trăiesc sănătos” câteva sfaturi despre prevenţia obezităţii infantile.

De ce vorbim despre obezitate la copii? Obezitatea a ajuns să afecteze aproape 10% dintre copiii României, iar de la an la an statisticile arată mai îngrijorător. Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, cele mai importante fiind alimentaţia nesănătoasă, lipsa exerciţiilor fizice şi a odihnei.

Care sunt consecinţele surplusului de kilograme? Aceşti 10% dintre copiii din România afectaţi de obezitate vor avea o sănătate precară, ce le va afecta calitatea vieţii. Obezitatea este factor principal de risc al multor afecţiuni grave.

Cum o putem preveni? Mişcarea zilnică, alimentaţia sănătoasă şi un stil echilibrat de viaţă sunt paşi siguri către reglarea greutăţii. Copiii au nevoie de exerciţii fizice zilnice şi de o hrană naturală, care să le ofere energie.

Mai mult, nerespectarea unui program de somn poate dăuna copiilor, de aceea, indiferent dacă se află în perioada şcolii sau sunt în vacanţă, copiii trebuie să păstreze acelaşi program de somn pentru a nu deregla activitatea organismului.

La fel de importantă este şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte consumul de droguri şi alcool deoarece nu numai că ele conduc la obezitate, ci şi pentru faptul că nu aduc niciun beneficiu calităţii vieţii.

Elevii vor fi educaţi în acest sens

„Ţinta mişcării "Şi eu trăiesc sănătos!" sunt elevii din ciclul primar, profesori, părinţi şi rude. Toţi elevii vor primi gratuit câte o carte educaţională care promovează beneficiile exerciţiilor fizice zilnice şi alimentaţia echilibrată, sporturile olimpice – valori şi modele de urmat. Învăţătorii şi părinţii vor fi informaţi direct dar şi prin site-ul www.sets.ro, iar în şcoli se vor derula lecţii deschise susţinute de lideri de opinie.

Mai multe