Nu lăsaţi copiii să-şi facă de cap la calculator!
Internetul are implicaţii fizice, sociale, şi comportamentale şi de gândire în dezvoltarea copiilor ce au acces la el. Este văzut de către specialişti ca o sabie cu două tăişuri: îi poate ajuta să se dezvolte intelectual, dar poate duce şi la tulburări. Folosirea Internetului a surclasat privitul la televizor sau vorbitul la telefon.
În rândurile tinerilor, tendinţele de a se refugia în faţa computerului sunt în creştere. O întrebare ce mi-a fost adresată este, de ce computerul e mai nociv decât televizorul? Cercetătorii au următorul argument: “Internetul, spre deosebire de tv, e interactiv”.
Încă o deosebire între tv şi internet: ceea ce e unic în cazul internetului copiii pot învăţa într-o manieră distractivă, “nedureroasă” şi neplictisitoare. Poţi învăţa fără să te simţi obligat să înveţi. Există studii ce susţin că acei copii ce folosesc Internetul sunt mult mai activi la şcoală şi pot citi mai repede.
În concluzie, în cazul în care îi lăsaţi acces la Internet, cu siguranţă este foarte important să ştiţi: vârsta este un factor fundamental în limitarea accesului la internet.
Pentru un copil mic, accesul este recomandat să fie minimal şi extrem de filtrat, cu site-uri selectate de părinţi şi întru totul destinate copiilor mici. În al doilea rând, este de dorit să-i încurajăm pe copii să-şi dezvolte un aşa numit “sistem de imunitate virtual” pentru a-şi dezvolta capaciatea de selecţie a informaţiilor de pe net.