Nu-i place să înveţe! Cum îl pot ajuta?

13 februarie 2017   Copii

Pe mulţi a bucurat faptul că timpul pentru temele de acasă a fost redus la o oră pentru elevii din ciclul primar şi la 2 ore la cei de gimnaziu şi liceu. Totuşi, această prevedere a Ministerului Educaţiei îi obligă o dată în plus pe părinţi să se implice mai mult în pregătirea copiilor, să găsească aplicabilitatea informaţiilor primite de copii la şcoală, pentru ca ei să aprofundeze cele învăţate. Este şi o modalitate de a-i face pe copii să le placă să înveţe.

Copiii învaţă mai uşor prin joc

Una dintre cele mai bune metode de a-i face pe copii să înveţe cu plăcere, mai ales pe cei cu vârste sub 10 ani, este să perceapă temele ca pe un joc sau ca pe sursă de a-şi satisface nevoia de cunoaştere. Propune-i copilului tău să-şi testeze cunoştinţele, vorbiţi pe marginea celor aflate, alimentează-i curiozitatea şi căutaţi împreună amănunte despre noţiunile învăţate. De asemenea, încurajează-l să pună întrebări, ajută-l să caute răspunsuri, dacă nu i le poţi oferi sau nu le găseşte în manual. E important pentru el să-l ajuţi să pună în practică o mare parte din cele deprinse teoretic, pentru că la şcoală timpul sau metoda de lucru nu permite acest lucru.

Stimulează-l să ia singur unele decizii

În privinţa educaţiei, dar nu numai, copiii se simt constrânşi să respecte reguli, să fie mereu sub controlul adulţilor, să înveţe pe de rost cele predate la cursuri, pentru a obţine note mari şi pentru a-i mulţumi pe profesori şi părinţi. Va găsi plăcut învăţatul dacă, cel puţin acasă, îi vei da libertatea de a controla experienţa învăţării.

Lasă-l să opteze singur pentru activitatea extraşcolară preferată, să înceapă temele cu materia cea mai dragă, să aleagă subiectul unei compuneri, dacă nu e prestabilit, să se ocupe de exerciţiile date în ordinea pe care-o doreşte. Sunt detalii, dar faptul că i se dă puterea de a lua unele mici decizii îi dă încredere în el însuşi şi face învăţarea mai uşoară. Astfel, la adolescenţă va avea îndrăzneala de a lua hotărâri importante pentru viitorul lui profesional, fără a fi nesigur.

Cunoaşte-i interesele personale

Învăţarea devine amuzantă dacă ştii care sunt subiectele şi domeniile preferate ale copilului. Încurajează-l să exploreze subiecte care-l fascinează. De exemplu, dacă e interesat de dinozauri, porneşte de la această pasiune pentru a-i trezi curiozitatea pentru subiecte legate de geologie, geografie, istorie.

Pune accentul pe învăţare, nu pe rezultate

Entuziasmul pentru deprinderea unor abilităţi sau pentru a afla ceva nou dispare curând în cazul în care copilul este stimulat să obţină note mari, mai mult decât să cunoască lumea, literatura, diverse ştiinţe. Depinde mult de părinţi ca interesul copilului să fie mutat de la rezultate către bucuria de a descoperi ceva nou. Ai putea începe prin a-l întreba pe copil nu doar ce notă a obţinut la un test, ci şi dacă te-ar putea învăţa pe tine ceea ce i-a fost predat la şcoală în acea zi.

Atenţie!

Nu ignora importanţa activităţilor fizice şi a dietei sănătoase, mai ales în perioada de pregătire a examenelor, pentru că, în acest mod, copiii şi tinerii sunt mai puţin stresaţi şi învaţă mai bine.

Ajută-l să se organizeze

Copilul tău este într-un an şcolar terminal şi urmează câteva luni pline, cu testări, simulări, examene dificile? Ajută-l să-şi drămuiască mai bine timpul pe care îl are la dispoziţie pentru învăţat. În general, materia pe care o are de învăţat un elev este destul de încărcată, aşa că n-ar fi rău să-l îndrumi s-o împartă în funcţie de perioada rămasă până la examen. Dacă nu va lăsa învăţatul pe ultima sută de metri, va fi şi mai puţin stresat la aceste încercări şi le va trece cu succes.

Mai multe