Mai puţin timp în faţa televizorului? Iată câteva trucuri!
Pentru o mare partre dintre părinţi este convenabil ca televizorul să-l ţină ocupat pe cel timp cât timp ei nu au timpul necesar la dispoziţie. Ritualul este cu atât mai potrivit cu cât nu prezintă nici un pericol aparent, spre deosebire de jocurile din parc sau îcele din faţa blocului.
Cu toate acestea, specialiştii trag din ce în ce mai des un semnal de alarmă în ceea ce priveşte timpul pe care îl petrec copiii în faţa televizorului. Un studiu realizat în 2010, la care au participat 1.314 minori, a arătat că mulţi dintre copiii de 2-4 ani care se uită la televizor ajung să facă tot mai puţină mişcare şi să fie supraponderali.
Cât mai multe activităţi împreună
În comerţ, părinţii pot găsi tot felul de jucării care imită aparatele electrocanice sau alte obiecte care se folosesc la curăţenie. O bună variantă cu care poţi înlocui televizorul este să-l implici pe copil în cât mai multe activităţi pe care le ai ca părinte.
De exemplu, dacă mama dă cu aspiratorul, îi poate cumpără celui mic un aspirator de jucărie. Astfel, timpul petrecut împreună ajută şi mai mult la întărirea relaţiei, iar cel mic poate lua parte la activităţile părintelui.
Pe lângă faptul că învaţă lucruri noi, copilul se simte util, fapt ce ajută la consolidarea încrederii de sine.
Coşul cu activităţi speciale
O altă modalitate prin care poţi limita timpul petrecut în faţa televizorului este să faci alături de copil un coş al activităţilor speciale. Pune în coş cărţi cu imagini, puzzle-uri, dar şi multe jocuri specifice vârstei lui.
Păstrează coşul într-un loc în care cel mic să nu aibă acces şi scoate-l în momentele în care eşti foarte ocupat. O astfel de activitate îl poate ţine pe copil ceva timp departe de televizor.
Apelează la CD-uri educaţionale
CD-urile cu poveşti sau cele cu lecţii educaţionale sunt o alternativă mult mai bună de petrecere a timpului liber decât privitul la televizor.
Pe lângă faptul că astfel de variante ajută la dezvoltarea abilităţilor de ascultare, povestea preferată sau lecţiile interactive aduc mult mai multe beneficii decât cele oferite de emisiunile sau desenele de la televizor.
Sfaturi pentru a limita timpul petrecut la TV
Alege doar emisiunile educative
Părinţii care sunt foarte ocupaţi şi nu au altă alternativă pentru cel mic decât televizorul pot apela la un truc ce dă roade. Alege din grila de programe emisiunile şi desenele de la care cei mici pot învăţa lucruri noi şi nu-l lăsa mai mult de atât în faţa ecranului TV. Astfel, părintele poate obţine timpul necesar pentru a rezolva problemele urgente, iar cel mic are acces doar la informaţii de calitate. Evită capcanele publicitare
Copiii văd mai mult de 40.000 de reclame pe an la televizor, conform unui studiu realizat de Academia Americană de Pediatrie. Mai ales că multe dintre reclame prezintă produse alimentare nesănătoase sau lucruri specifice adulţilor, cel mai bine este ca părintele să aleagă posturile tv care nu conţin reclame, fie să-l coopteze pe cel mic pentru activităţile pe care le are.
Părintele, un exemplu potrivit
Nu degeaba se spune că puterea exemplului aduce în cele mai multe dintre cazuri beneficii. Este ştiut că părintele este cel mai bun model pentru copil. De aceea, evită să petreci tu ca părinte timp în faţa televizorului şi explică-i pe înţelesul lui care sunt avantajele şi dezavantajele. O bună modalitate de a limita timpul petrecut în faţa ecranului TV este să pui televizorul în sufragerie, nu în camera copilului sau a părinţilor.