Jucării periculoase pentru copii. Tentaţiile de care trebuie să îl ţii departe
În orice casă cu unul sau mai mulţi copii, se observă un colţ sau o cameră plină cu jucării. Nu numai că acestea îl pot lipsi pe copil de posibilitatea de a-şi imagina jocuri, de a fi creativ, mai mult, unele dintre ele sunt extrem de periculoase pentru sănătatea lor.
Jucăriile un exces nu sunt neapărat necesare copiilor, mai ales că există tendinţa ca cele mai noi generaţii de jucării să prevadă funcţii la care părinţii nu se puteau gândi vreodată pe vremea copilăriei lor. Dacă totuşi vrei să cumperi jucării copilului, ai grijă să aibă inscripţionat pe etichetă marcajul CE, aşa vei ştii că jucăria respectă normele de securitate ale Uniunii Europene.
Jucării periculoase pentru copii – jucăriile ieftine şi prost făcute conţin substanţe periculoase
Jucăriile ieftine, cu miros chimic sau parfumat mai puternic nu ar trebui cumpărate. Acestea sunt lipite cu adezivi ieftini şi dăunători, precum formaldehida, care este cancerigen. De asemenea, evită plasticele ieftine sau verifică să nu conţină ftalaţi sau PVC.
În plus, jucăriile ieftine sunt şi de cea mai proastă calitate, ele pot conţine chiar plumb sau alte substanţe dăunătoare pentru copil.
Jucăriile mici, gen păpuşi barbie cu păr şi alte accesorii foarte mici, este bine să le eviţi, mai ales în primii 4 ani. La fel sunt şi maşinuţele mici, cu roţi şi alte accesorii ce pot fi înghiţite. Jucăriile care se sparg uşor şi cu care se pot înţepa sunt la fel de periculoase, iar la cele cu puf sau păr, acestea pot fi inhalate, iar copilul se poate sufoca.
O altă categorie de jucării periculoase sunt cele cu magneţi, deoarece aceştia pot fi înghiţiţi de cei mici, până la 6 ani. Magneţii înghiţiţi pot perfora stomacul şi nu pot fi înlăturaţi decât prin operaţie. Copiii pot suferi în urma înghiţirii magneţilor, unii dintre ei neputând fi salvaţi.
Jucării periculoase pentru copii – jucăriile cu magneţi şi jucăriile mici, un pericol imens pentru bebeluşi, dar şi pentru cei mai mari
Jucăriile cu baterie pot reprezenta şi ele un pericol deoarece unele baterii au tendinţa de a se supraîncălzi, deci, de a lua foc. Nu lăsa copilul oricum în preajma lucrurilor cu baterie, gen laptop, telecomandă sau altele de genul acesta.
Jucăriile de fetiţe, mai ales, gen bijuterii şi alte accesorii ieftine, pot fi periculoase. Acestea conţin două substanţe foarte periculoase pentru sănătatea copilului, cadmiu şi plumb. Copiii mai mici încearcă cu gura tot ce le vine în mână, aşadar acestea pot fi dăunătoare.
Chiar dacă jucăriile pot reprezenta o metodă de a ţine copilul preocupat, acesta nu trebuie lăsat fără a fi supravegheat. Datorită faptului că explorează tot ce este în jur şi sunt extrem de curioşi şi inventivi, cei mici, dar şi cei mai mari, pot întrebuinţa anumite jucării cu alt scop, decât acela care îl presupune jucăria respectivă.
Astfel că, cel mai bine să fiţi precauţi. Jucăriile de lemn sunt de preferat celor de plastic, cele mari celor mici, iar pentru copiii de peste 4 ani, cele mai bune sunt jocurile şi activităţile în aer liber. Cei mici sunt mereu bucuroşi să descopere lumea înconjurătoare. În plus, pericolele sunt mult mai mici afară, unde pot zburda fericiţi.