Învaţă-l de mic regulile de igienă
Micii exploratori descoperă lumea atunci când merg de-a buşilea, când pipăie şi gustă tot ce le iese în cale. În aceste cazuri, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi să igienizeze locurile şi obiectele care-l încântă pe copil. De asemenea, după fiecare joacă, copilul trebuie spălat pe mâini, iar dimineaţa şi seara este obligatorie igiena orală. Spălatul pe mâini şi pe faţă Încă de mic, copilul este obişnuit să pună mâinile în gură, să se frece la ochi sau la nas. Astfel, microbii se pot transmite foarte uşor. Pentru a evita eventualele îmbolnăviri, învaţă-l pe prichindel să se spele pe mâini frecvent, în special după ce vine de afară, după ce s-a jucat cu vreun animal de companie, înainte de fiecare masă şi după ce a mers la toaletă.
Învaţă-l să se spele pe mâini cu apă caldă şi săpun. Spune-i că bacteriile se ascund între degete, sub unghii şi că este bine să însiste să cureţe bine aceste zone. Spălatul pe mâini trebuie să dureze aproximativ 20 de secunde. Când mâinile sunt curate, urmează igiena feţei cu apă curată.
Rutina igienei corporale a celor mici se instalează încă din primele zile de viaţă. Se recomandă duşurile zilnice, cu apă şi săpun special pentru copii. La început, unul dintre părinţi poate intra la duş cu copilul şi prin joc îi va arăta cum să se spele corect.
Ulterior, adultul îl poate doar supraveghea, iar la final, să-l aştepte cu prosopul pregătit. Cu siguranţa prichindelul va adora momentul când va fi luat în braţe de către mamă sau tată.
Spălatul pe cap
Dacă duşurile sunt nesesare zilnic, spălatul pe cap poate fi făcut de 2-3 ori pă săptămână, în funcţie de cât de mult transpiră copilul sau dacă are probleme cu scalpul. Este bine ca şamponul să fie special pentru copii, care să nu provoace lacrimi.
Pentru a-i trezi interesul pentru această activitate de igienă, în timpul şamponării jucaţi-vă cu spuma lăsată de şampon. Tot acum este momentul ca micuţul să se cureţe şi în urechi.
Pieptănatul trebuie să fie făcut în fiecare dimineaţă, iar în cazul fetiţelor cu părul lung, prinderea părului este o soluţie ideală pentru a evita încurcarea lui.
De la apariţia primilor dinţişori, copiii trebuie să ştie că aceştia trebuie curăţaţi pentru a-i păstra sănătoşi. La început, părintele îi va curăţa dinţii şi gingiile cu degetul învelit în tifon. Ulterior, pentru a-i stârni interesul pentru igiena orală, părinţii îi vor lua celui mic o periuţă de dinţi atractivă, cu personaje de poveşti preferate, şi moale.
De asemenea, pasta de dinţi trebuie să fie una specială pentru copii. Periajul este indicat să dureze aproximativ 2-3 minute, dimineaţa şi seara. Este importantă şi curăţarea limbii. Pentru ca micuţul să nu se plictisească, doctorul recomandă ca părinţii să participe şi ei la spălatul pe dinţi. În felul acesta, copilul va învăţa cum se manevrează periuţa şi care sunt mişcările corecte.
Cartea este un ghid ideal pentru părinţii care se află în dificultate atunci când copilul trece printr-o problemă de sănătate. Aici vei găsi informaţii utile despre bolile copilăriei, sfaturi practice despre dieta celor mici, întrebări şi răspunsuri care te vor ajuta să iei decizii în ceea ce priveşte sănătatea copilului şi noţiuni de bază pentru acordarea primului ajutor.