Importanţa sportului în formarea copilului
Sportul este o activitate care nu ar trebui să le lipsească copiilor pentru a se dezvolta armonios şi pentru a avea un tonus fizic şi psihic bun. În funcţie de aptitudinile copilului, puteţi alege împreună cea mai potrivită activitate, care să îi facă plăcere şi care să îi fie de folos, totodată. Iată care este importanţa sportului în formarea copilului
În timpul liber, tinerii pot alege să facă o mulţime de activităţi, însă sportul este una dintre cele mai potrivite, beneficiile pe care le aduce fiind de necontestat, a mărturisit Cezar Stancu, Director General al Companiei Municipale Sport pentru Toţi şi fost sportiv de performanţă.
Care este importanţa sportului în formarea copilului?
Pe lângă faptul că îi ajută la dezvoltarea armonioasă a trupului şi a minţii, sportul îi învaţă, totodată, să lucreze în echipă, să fie corecţi, responsabili şi încrezători în propriile forţe. Toate aceste calităţi îi vor ajuta cu siguranţă mai târziu, în viaţa de adult. Pornind de la o constatare îngrijorătoare, aceea că tinerii din ziua de astăzi nu mai fac mişcare, cu atât mai puţin un sport de performanţă, am demarat împreună cu Primăria Capiotalei proiectul „Dezvoltare şi sănătate prin sport“, program gratuit (în perioada 2019-2022). Până la data de 3 martie 2019, sunt aşteptaţi la înscrieri toţi copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani inclusiv, care vor avea posibilitatea de a alege o singură disciplină sportivă din cele 17 propuse. Mai mult decât atât, pe toată durata proiectului, ei vor beneficia de control şi de asistenţă medico-sportivă, dar şi de asistenţă în nutriţie acordată de specialişti în sănătatea alimentaţiei.
În calitate de fost sportiv de performanţă, la ce vârstă e bine ca un copil să înceapă să facă sport?
Sportul este benefic la orice vârstă. Însă, pentru a fi înscris la sporturi cu reguli clare, este recomandat să aibă cel puţin 6 ani, întrucât, începând cu această vârstă, copilul dispune de o mai bună coordonare fizică şi de atenţia necesară pentru a putea urma instrucţiunile. Odată ce va începe antrenamentele copilul îşi va dezvolta abilităţile fizice şi puterea de concentrare. Însă, un aspect foarte important este ca celui mic să îi facă plăcere să practice sportul ales. Dacă părinţii îşi vor îndruma copiii spre o activitate sportivă ţinând cont şi de dorinţele lor, atunci cu siguranţă vor începe să apară şi rezultatele.
După ce criterii se poate ghida părintele pentru a-şi putea îndruma copilul spre o activitate sportivă anume?
Este recomandat ca părinţii să ţină cont de personalitatea copilului şi să îi ofere celui mic şansa de a practica mai multe sporturi la început pentru a descoperi ce i se potriveşte. Unii copii pot prefera sporturile de echipă precum fotbalul sau handbalul, în timp ce alţii pot avea înclinaţii spre cele individuale precum atletismul sau şahul. Tocmai de aceea, în cazul în care un copil nu se va adapta la sportul ales iniţial în cadrul programului nostru, el va avea posibilitatea de a schimba disciplina sportivă.
Ce sfat aveţi pentru părinţii ai căror copii nu doresc să facă sport?
Puterea exemplului este foarte importantă. Copiii învaţă din comportamentul părinţilor, mai ales în primii ani de viaţă, şi de aceea este bine ca aceştia să vadă că cei mari sunt activi şi fac mişcare în mod regulat. Îi sfătuiesc pe părinţi să facă mişcare în prezenţa copiilor şi cu siguranţă le vor insufla dorinţa de a face sport.
Cezar Stancu, Director General al Comaniei Municipale Sport pentru Toţi