Importanţa somnului de după-amiază la copii

21 decembrie 2017   Copii

Lipsa somnului afectează nu doar creierul. Prea puţin somn duce la modificări metabolice care pot conduce la obezitate, la dezvoltarea rezistenţei la insulină, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare.

Îţi poţi da seama dacă copilul tău nu doarme suficient în cazul în care se trezeşte ameţit sau este somnolent în timpul zilei. Pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de mai puţin somn.

Program pentru somnul copiilor

Obişnuirea copilului de a respecta orele de somn poate fi o adevărată luptă. Medicii recomandă un program bine pus la punct pentru somnul copiilor. Astfel, potrivit specialiştilor, nou-născuţii cu vârste sub patru săptămâni trebuie să doarmă 16 ore pe zi. Până la vârsta de 12 luni - între 14 şi 15 ore, iar copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani ar trebui să doarmă între 12-14 ore pe zi.

De la 3 până la 7 ani, programul poate fi adaptat la 10-12 ore pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ar trebui să doarmă cel puţin 10 ore pe zi, iar cei de peste 12 ani pot dormi opt ore, cum şi adulţii.

Potrivit unor cercetări, schimbarea orei de culcare sau nerespectarea unui program regulat de somn poate afecta dezvoltarea normală a creierului micuţului.

Somnul la prânz este important

La fel de important este şi somnul micuţului la prânz. Până la vârsta de 2 ani acest lucru intră în responsabilitatea mamei. Atunci când merge la grădiniţă, copilul are un program bine stabilit.

Pentru a învăţa copilul să respecte somnul de prânz, ai grijă ca ora de odihnă să fie aproximativ aceeaşi, când micuţul este mâncat.

După ce dorm la prânz, copiii îşi recuperează energia fizică. De asemenea, dorm mai bine noaptea.

Află AICI când e nevoie de tratament pentru vorbitul în somn!

În cazul în care copilul are pauze respiratorii în timpul somnului sau sforăie, este uşor iritabil, hiperactiv, neatent sau somnolent în timpul zilei, manifestă terori nocturne, somnambulism sau coşmaruri care se repetă, este bine să-l duci la un medic.

Mai multe