Faceţi figurine din legume!
Ascundeţi legumele! Puteţi face un sos gustos, pe care să-l puneţi peste morcovi. Multe legume se pot ascunde şi într-o lasagna. Însă cea mai bună „ascunzătoare” rămâne sendvişul. Pe lângă brânză sau carne, puneţi între cele două felii de pâine multe legume.
Transformaţi-le în frigărui! În loc să le serviţi copiilor o farfurie plină de legume, mai bine v-aţi gândi să le puneţi pe un suport, sub formă de frigărui. Joaca de-a mâncatul face minuni, mai ales pentru copiii mofturoşi.
Înmuiaţi-le în sos! Legumele sunt mult mai gustoase dacă le asociaţi cu alte feluri de mâncare sau dacă le înmuiaţi într-un sos de brânză. Faceţi sosul separat şi lăsaţi-i pe copii să scufunde legumele în bol. Chiar dacă sosul nu este foarte indicat pentru copii, specialiştii îl recomandă până când cei mici se obişnuiesc să mănânce legumele crude, fără alte adaosuri.
Serviţi-le într-un mod distractiv! Dacă oferiţi legumele la farfurie, cel mai indicat este să le aranjaţi sub formă de căsuţe, feţe vesele sau roboţei. Morcovii sunt foarte uşor de „modelat” – ei pot fi picioruşe, mâini, năsucuri sau pot fi de folos la acoperişul de la casă. Broccoli poate fi părul, haina sau chiar o mică pădure. În felul acesta, piticul dumneavoastră va mânca toată porţia de legume!
Nu faceţi pauză de legume! Copiilor nu le plac, în general, mâncărurile pe care nu le-au mai gustat. Prin urmare, nu uitaţi să le daţi în fiecare zi fructe şi legume.
Nu renunţaţi! Chiar dacă nu aveţi succes de prima dată, nu renunţaţi la a-i mai da copilului legume. O porţie de vegetale nu trebuie înlocuită de desert sau alte gustări. Insistaţi până când micuţul va accepta şi aceste alimente în dieta zilnică.