De ce sunt importante analizele nou-născutului?
Încă din primele minute ale venirii lui pe lume, copilului i se evaluează starea generală de sănătate prin scorul Apgar. Acest test urmăreşte ritmul respiraţiei, bătăile inimii, tonusul muscular, reflexele şi culoarea pielii. Testul se face în primul minut de viaţă, repetându-se la 5, 10 şi cel mult 20 de minute de la naştere. Cei mai mulţi bebeluşi primesc o notă între 8 şi 10, ceea ce arată o stare de sănătate bună a copilului. Este un semn de suspiciune dacă micuţul copilul primeşte nota 7 chiar şi la 10 minute după naştere.
Diabetul mamei îl poate afecta pe copil
Aproximativ trei din o mie de copii se nasc cu hipoglicemie. Testarea glicemiei este indicată bebeluşilor cu risc (mame cu diabet zaharat insulinodependent sau gestaţional, prematuri, greutate prea mare la naştere), deoarece valorile anormale ale acesteia pot avea efecte negative asupra dezvăltării fătului. De asemenea, trebuie testaţi copiii cu mame purtătoare ale virusului hepatitic C.
Este posibil ca, deşi arată normal, un copil să sufere de o boală care nu poate fi diagnosticată decât prin teste specifice. „Sunt peste 20 de teste screening care trebuie făcute de rutină la toţi copiii”, afirmă Cătălin Cîrstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie” din Bucureşti.
Analiza din călcâi arată bolile genetice
Fenilcetonuria (boală genetică apărută din cauza imposibilităţii corpului de a metaboliza un aminoacid din alimente) poate fi diagnosticată la naştere, prin analiza sângelui (testul Guthrie) şi cea a urinei (testul Phenistix).
Te-ar mai putea interesa:
- Nu-i da copilului medicamente la întâmplare
- Bolile copilăriei, un rău necesar
- Cum disciplinezi un copil mofturos?
„În România, la nou-născuţi se face un singur test screening – testarea Guthrie – pentru hipotiroidism congenital şi fenilcetonurie, la aproximativ 72 de ore de la naştere”, menţionează Raluca Ghinea, medic specialist neonatolog la clinica „MedLife” din Bucureşti. Doar o treime din copiii români sunt însă testaţi pentru aceste boli. În cadrul testului Guthrie, bebeluşului i se recoltează din călcâi în cel mult a patra zi de naştere în jur de trei picături de sânge, care se prelevează pe o hârtie specială.
Rezultatul este gata în 15 zile, iar părinţii sunt anunţaţi numai în cazul în care rezultatul este pozitiv. Copiii depistaţi cu fenilcetonurie au nevoie de o dietă specială, lipsită de proteine. Netratată, boala poate da retard mental sever. De asemenea, hioptiroidismul congenital netratat poate lăsa sechele neoropsihice pentru tot restul vieţii. Testele genetice pentru bebeluşi se pot face şi contra cost, în clinici private.
Surditatea trebuie depistată până la 6 luni
Prin testarea audiologică se diagnostichează în prima lună de viaţă hipoacuzia bilaterală permanentă, ceea ce permite instituirea timpurie a metodei terapeutice. Aceasta constă fie în purtarea unui aparat auditiv, fie în efectuarea unui implant cohlear. Medicii recomandă ca depistarea şi instituirea tratamentului să se facă înaintea împlinirii vârstei de şase luni.
În lipsa diagnosticării la naştere, hipoacuzia va fi observată de părinţi după vârsta de un an. Testarea se face cu ajutorul unui dispozitiv special şi este gratuită în unele maternităţi.